Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote behoefte aan respijtperiode voor mantelzorgers

Grote behoefte aan respijtperiode voor mantelzorgers

18/09/2020 07:57 - Amanda Palis

Grote behoefte aan respijtperiode voor mantelzorgers

De Horizon van het Diakonessenhuis zal nu ook dienst doen als faciliteit voor respijtzorg. Foto: diakonessen.org  

PARAMARIBO - Het Diakonessenhuis biedt vanaf nu respijtzorg aan. Het betreft een pilotfase tot en met december dit jaar. Uit een recente enquête onder mantelzorgers en coördinatoren van ziekenzorginstellingen blijkt volgens Stenna Pinas, coördinator Hospicezorg van het Diakonessenhuis, dat 99 procent van de ondervraagden behoefte heeft aan een respijtperiode.

"De mantelzorgers die de algehele zorg van hun soms chronisch zieke geliefde veelal helemaal op zich hebben, geven duidelijk aan dat zij behoefte hebben aan een goede professionele opvang, zodat zij er even tussenuit kunnen", vertelt ze aan de Ware Tijd. Met de dienst van het Diakonessenhuis kunnen zij voor een korte periode de zorg overdragen aan een professionele verzorger in een professionele faciliteit.

Tijdens de enquête bleek een vrouw, die mantelzorger is van haar moeder en broer, bijzonder verrast door de mogelijkheid van respijtzorg. "Het kan best zwaar zijn en wij hopen met het bieden van deze zorg wat verlichting te kunnen brengen voor de mensen", aldus Pinas.

De reden voor het onderbrengen van de respijtzorg binnen het hospicegebouw is volgens Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis, tweeledig. "We hebben reeds een uitgebreide faciliteit die zich daarvoor leent en als we eerlijk moeten zijn, sinds wij onze hospice of ook wel palliatieve zorg zijn gestart, hebben we jammer genoeg niet veel cliënten gehad. Om het gat dat is ontstaan te vullen, willen wij een andere dienst toevoegen."

In de pilotfase fase zal er volgens Mangroe worden nagegaan of er inderdaad behoefte is "en of wij genoeg cliënten kunnen binnen halen". "Op basis van de resultaten van onze enquête hopen we dat het zal aanslaan." Het pakket omvat hotelkosten, wassen van kleding, voeding en 1x24 uur professionele monitoring. De kosten zijn relatief lager dan voor palliatieve zorg omdat de opvang van korte duur is.

Mangroe: "Ik denk zelf dat het op langetermijn inhuren van een verpleegkundige duurder zou uit vallen." Er zijn wel enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor opname. Voorlopig blijft de focus op mensen met een chronische ziekte. Dementerende personen worden niet opgenomen, omdat die een heel andere zorgaanpak vragen.

Na de pilot zal het ziekenhuis contact opnemen met de verzekeringsmaatschappijen om de dienstverlening te vergoeden. Vooralsnog heeft slechts Assuria palliatieve zorg in zijn pakket. "De gesprekken met de andere verzekeringsmaatschappijen zullen wij hervatten om ook deze zorg gedekt te krijgen. Voor nu gaan de mensen uit eigen zak moeten betalen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina