Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Venezuela

COMMENTAAR: Venezuela

18/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Venezuela

 

TIJDENS EEN ONTMOETING met de pers donderdag na het bilateraal onderhoud tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is de situatie in Venezuela aan de orde gesteld. Door de Surinaamse media is de expliciete vraag gesteld aan de president of zijn regering zal meewerken aan het gebruikmaken van het Surinaamse grondgebied en het luchtruim voor het uitvoeren van Amerikaanse militaire operaties in Venezuela. Ook is gevraagd of hij in dit verband toezeggingen aan de VS heeft gedaan. Volgens een persbericht van de Communicatiedienst Suriname heeft president Santokhi op de desbetreffende vraag ontkend “dat er gesproken is over het wel of geen toestemming verlenen aan de Verenigde Staten van Amerika om vanuit Surinaams grondgebied acties te ondernemen tegen Venezuela”.

Die weergave van zaken is bezijden de waarheid, want Santokhi gaf geen concreet antwoord op de vraag. Hij beantwoordde de vraag letterlijk als volgt: "We zijn ons bewust van de uitdagingen in de Bolivariaanse Republiek Venezuela, en de regering van de Republiek Suriname is van mening dat de politieke leiders in Venezuela voornamelijk hun interne kwesties moeten oplossen. Belangrijke principes van mijn regering in dit opzicht zijn democratie, democratische instellingen, de rechtsstaat, goed bestuur, mensenrechten en handhaving van vrede en veiligheid. En we zullen bijdragen aan de dialoog en met alle gelijkgerichte partners werken om ervoor te zorgen dat de democratische rechten van het hele Venezolaanse volk worden gewaarborgd. Dat is ons standpunt in dit verband." Dit antwoord is geen heldere en al helemaal geen ontkenning dat over dit vraagstuk is gesproken.

Het is van belang dat in de geo-politiek heldere taal wordt gesproken en klare wijn wordt geschonken. Vooral de Surinaamse bevolking moet weten waar haar regering voor staat. Opeenvolgende regeringen vanaf de onafhankelijkheid in 1975 hebben steeds het standpunt van non-interventie en non-interferentie in interne politieke aangelegenheden van andere landen gehuldigd. In de kwestie-Venezuela ging Suriname zelfs een stapje verder toen de politieke situatie daar uit de hand liep gevolgd door een diepe economische- en humanitaire crisis. In Caricom-verband werd het standpunt ingenomen dat de landen verenigd in dit regionaal blok geen voorstander zijn van een militaire invasie in Venezuela. Bij diverse gelegenheden is dat door de Surinaamse regering (regering-Bouterse) gezegd. Ook op internationale fora. Wordt dat standpunt nog gehuldigd? Of zijn de inzichten op dit stuk gewijzigd?

De regering-Santokhi is het verplicht aan de bevolking om hierover helderheid te verschaffen. Precies zoals vicepresident Bharrat Jagdeo in Guyana woensdag heeft gedaan. Ook in dat land wilde de samenleving weten waar haar regering in de kwestie Venezuela staat, afgezet tegen het gegeven dat Washington de regering van president Nicolás Maduro weg wil hebben. Dit zei Jagdeo in een uitgegeven verklaring: "We maken ons ernstig zorgen. We steunen overal democratie. We maken ons ernstig zorgen over democratie overal waar deze wordt geschonden, ook in Venezuela, maar we zullen de belangen van Guyana verdedigen en wat goed is voor onze mensen, Guyanezen; dat is wat het belangrijkste is dat deze regering bezighoudt, onze mensen; hun belang staat voorop. U kunt ervan verzekerd zijn dat we nooit iets zullen doen dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana in gevaar brengt en we hebben dit in de loop der jaren aangetoond door onze volledige steun voor initiatieven van APNU met betrekking tot de grenskwestie." Dat is pas klare taal. Van de Surinaamse regering en president wordt dat ook verwacht. Geen halfslachtige verklaringen die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina