Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Communicatiegaten

COLUMN: Communicatiegaten

18/09/2020 14:00 - PS

COLUMN: Communicatiegaten

Philomena Bijlhout  

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is deze week in Suriname. Dankzij een vroeg uitgegeven persverklaring van het betreffende departement, aan het begin van deze week, verneemt men in Suriname wat het doel is van zijn bezoek. Dat is onbehoorlijk naar de Surinaamse pers en de Surinamers in het algemeen. Ik zou zeggen Alven (Roosveld, verantwoordelijk voor de voorlichting over het kabinetsbeleid) heel hard met je schouderdoek op de vergadertafel slaan dat dit niet kan en de regie in handen nemen. Maar mogelijk wordt de woordvoerder van de president vaker verrast met gaten in de communicatie die niet door de beugel kunnen.

De afgelopen week zorgde voor meer verrassingen. First Lady Mellisa Santokhi is naar Nederland vertrokken. Vooraf is geen officieel persbericht uitgegeven over het doel van de reis. Als in Nederland uitgebreid informatie verschijnt over haar bezoek, komt minister Ramdin van Buitenlandse Zaken met een korte reactie. "Het betreft een privéreis." Maar hoezo privé? Het luchtruim is momenteel gesloten voor u en ik vanwege het besmettingsgevaar van corona. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt er toestemming gegeven de oceaan over te vliegen met in achtneming van een aantal maatregelen. Amsterdam heeft zelfs sinds een week het hoogste aantal besmettingen van Nederland. Maar gelukkig is het bezoek van mevrouw Santokhi doorgespeeld aan een Nederlands dagblad waardoor wij uitgebreid worden geïnformeerd over haar reis.

De presidentsvrouw wordt 'informeel' ontvangen door de burgemeester van de gemeente Diemen en vertegenwoordigers van de Surinaamse gemeenschap uit die gemeente. Iedereen gaat op de trappen van het stadhuis officieel op de foto met de first lady van Suriname. Er is zelfs een officieel ontvangst voorbereid met diverse presentaties waarin wordt onderbouwd waarom men het bezoek waardeert. Mevrouw Santokhi reageert. Haar 'werkbezoek' aan de gemeente Diemen ziet zij als het begin van iets moois. Ze kijkt uit naar uitbreiding van de samenwerking met Nederland en met deze gemeente in het bijzonder.

Wie heeft de regie over 's lands beleid? Denkt u dat voormalig presidentsvrouw Michelle Obama, koningin Maxima of de echtgenoot van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, op privébezoek in een ander land, kunnen zeggen: "We gaan de banden tussen onze landen aanhalen?" Mogelijk goed bedoeld door Mellisa Santokhi en hoogstwaarschijnlijk met haar gedeeld door Chan tijdens het ontladen van zijn vele zorgen over het land. Maar uiteraard niet bedoeld als vrijbrief om namens het kabinet toezeggingen te doen tijdens een 'informeel' werkbezoek.

Wat op z'n minst ook niet respectvol is naar de Surinaamse pers, is het feit dat het bezoek aan de gemeente Diemen bekend was. Je kunt namelijk niet even binnen wippen bij de burgemeester voor een bakkie zoals wij in Suriname even binnen kunnen lopen op het districtscommissariaat bij de districtscommissaris. Het maken van een politiek statement, zoals mevrouw Santokhi nu heeft gedaan tijdens haar privébezoek, is voorbehouden aan de minister van Buitenlandse Zaken en de leiders van het kabinet. De echtgenote van de president is niet verkozen door het volk. Hoe graag ze waarschijnlijk ook haar steentje wil bijdragen en goed bedoelde intenties heeft, is het niet haar taak politieke voornemens te initiëren. Alven zou maar eens serieus zijn panji over zijn andere schouder moeten gooien om te laten zien dat het hem menens is dat ook dit niet kan.

En er is nog meer. Mevrouw Santokhi geeft haar gehoor mee dat de diaspora in Nederland, maar vooral die in Diemen, een belangrijke rol kan vervullen. Weer onhandig om dit zo te zeggen. De gehele diaspora in Nederland wil een bijdrage leveren. Waarom de groep in Diemen bevoorrechten? Maar ja, als de statuten bij Staatsolie speciaal worden gewijzigd zodat de presidentsvrouw en Nannan kunnen participeren als lid van de raad van commissarissen, dan wordt inderdaad het signaal afgegeven dat jouw bijdrage bijzonder en gerechtvaardigd is.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina