Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese ambassadeur woedend over uitspraken Pompeo

Chinese ambassadeur woedend over uitspraken Pompeo

18/09/2020 01:00 - Ivan Cairo

China's ambassadeur in Paramaribo, Quan Liu, is woedend over uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

China's ambassadeur in Paramaribo, Quan Liu, is woedend over uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.  

PARAMARIBO - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die donderdag een bliksembezoek aan Suriname heeft gebracht heeft zich het gram van China op de hals gehaald. Tijdens een ontmoeting met de pers na bilaterale gesprekken te hebben gevoerd met president Santokhi en Buza-minister Ramdin, deed Pompeo uitspraken over China, die ambassadeur Quan Liu in het verkeerde keelgat zijn geschoten. De diplomaat wijst de uitspraken die hij kwalificeert als “provocerende uitlatingen” scherp van de hand.

"Onder het mom van democratie, vrije meningsuiting en mensenrechten lanceerde Pompeo ongefundeerde beschuldigingen en aanvallen tegen China en stelde hij met opzet China's betrekkingen met andere landen in een kwaad daglicht", stelt de diplomaat in een verklaring op zijn Facebook-pagina. Ambassadeur Liu geeft aan dat zijn land en Suriname goede vrienden en goede partners zijn met wederzijds respect voor elkaar, een relatie die is gebaseerd op gelijkheid en wederzijds voordeel.

"Onze betrekkingen zijn een goed voorbeeld van landen met verschillende politieke systemen, verschillende culturen en geografische afmetingen. Door de jaren heen heeft de nauwe samenwerking op verschillende gebieden vruchtbare resultaten opgeleverd voor de verbetering van onze twee volkeren. China houdt vast aan de principes van wederzijds respect, wederzijds voordeel en win-win-samenwerking bij het ontwikkelen van relaties met Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Suriname", zegt de diplomaat.

Hij voegt eraan toe dat de Chinese regering altijd van Chinese bedrijven heeft geëist dat ze zich aan de lokale wet- en regelgeving houden en op een open, eerlijke en transparante manier zaken doen. "Wij zijn ervan overtuigd dat Surinaamse burgers uit alle lagen van de bevolking hun eigen juiste oordeel zullen vellen. Elke poging om onenigheid tussen China en Suriname te zaaien, is gedoemd te mislukken. We raden de heer Pompeo aan om feiten en waarheid te respecteren, af te stappen van arrogantie en vooroordelen, te stoppen met laster en het verspreiden van geruchten over China", zegt ambassadeur Liu.

Op vragen over China's economische invloed in Suriname en de regio, suggereerde minister Pompeo tijdens de persontmoeting dat wat betreft investeringen van Beijing in de regio niet alles rozengeur en maneschijn is. "We doen ons uiterste best, waar ik ook naartoe ga, om ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt waar ze aan beginnen", zei de minister. Hij benadrukte dat de VS niet tegen Chinese concurrentie is. Als een Chinees bedrijf zich aandient en op een eerlijke en billijke basis concurreert, en tegen de beste voorwaarden kan leveren, "dan is dat het bedrijf dat de overheid zou moeten kiezen. Dat geldt zeker ook hier in Suriname", zei hij.

Pompeo voegde eraan toe dat onder de Chinese president Xi Jinping dat niet zo vaak het geval is geweest. Chinese bedrijven opereren, volgens de minister, vaak op een manier die niet strookt met de waarden waarover president Santokhi heeft gesproken, de dingen die het beste zijn voor de Surinaamse bevolking. "Wat we willen zijn open, transparante processen, we willen goede kwaliteit voor de Surinaamse bevolking, we willen banen voor de Surinaamse bevolking, we willen dat bedrijven die hier komen de milieuregels in acht nemen, zoals Amerikaanse bedrijven dat zullen doen wanneer ze hier komen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina