Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bordo' geeft aanzet tot landelijke pakkettensteun

'Bordo' geeft aanzet tot landelijke pakkettensteun

18/09/2020 02:02 - Merredith Bruce

'Bordo' geeft aanzet tot landelijke pakkettensteun

De politie trok donderdag naar het huis van Joël Martinus toen zijn sociale activiteit uit de hand dreigde te lopen. Foto: Merredith Bruce  

PARAMARIBO - Wie donderdag in de Hannaslustweg reed, kon niet ontkomen aan de drukte. Tientallen mensen hadden zich al vanaf de vroege ochtenduren verzameld bij het woonadres van politicus, entertainer en ondernemer Joël ‘Bordo’ Martinus om er een voedselpakket te halen. Hij heeft zijn handen vol om de mensen, sommigen met kinderen, aan de ingang van zijn woning tot rust te manen. Iedereen wilde geholpen worden, wat echter niet kon.

Hoewel de pakketten formeel vanaf tien uur verstrekt zouden worden, begon de drukte al vanaf zes uur. Angela Hungaar is één van de vroege vogels. "Ik probeerde Bordo sinds dinsdag telefonisch te bereiken om een voorstel te doen hoe hij dit goed kan organiseren, want het hoort niet zo", zegt ze verwijzend naar de drukte die het haast onmogelijk maakt om de Covid19-regels in acht te nemen. De politie was genoodzaakt in te komen om de orde te helpen handhaven.

Hungaar nam samen met enkele anderen het initiatief om nummers te maken voor een ietwat ordelijk verloop. "Wanneer ik thuis ben, ga ik meteen in bad." Mavis Flink, die er ook vanaf zes uur 's ochtends is, heeft pas rond elf uur een pakket kunnen krijgen. Waarom ze dit geduld heeft betracht? "We leven in een dure tijd en ik betaal niet voor dat pakket." Dit is overigens de algemene reden voor de aanwezigen.

Amin Jagroep is samen met enkele buren helemaal vanuit Santo Boma naar de locatie getogen. "We wonen op één erf en geen van ons werkt. Ik ben mijn baan als tuinman door de coronasituatie kwijtgeraakt", vertelt hij met een pakket in de hand. Het geheel betreft een zak rijst van 10 kg, een pak Amerikaanse bouten, aardappelen, uien, olie en nog enkele andere basisbehoeften.

Dit initiatief vloeit voort uit de belofte die de Abop-topper vóór de verkiezingen had gedaan. "Ik heb de mensen beloofd dat als de partij aan de macht komt, zij geen honger zullen lijden; ik zorg ervoor dat ze te eten hebben. A achterban e angri fu mi en yu no man libi den in de steek."

Er zijn donderdag alvast vijfhonderd pakketten verstrekt. Wie niet aan bod is gekomen, mocht de naam en het nummer registreren. De bedoeling is om tegen het einde van de volgende week door te gaan, maar dan groepsgewijs en volgens een tijdschema, vertelt 'Bordo'. "Je kunt de mensen niet blamen, want ze hebben het nodig. Ik kan ze ook niet wegjagen." Er zullen ook schoolpakketten verdeeld worden.

Met de actie van donderdag is volgens Bordo de aanzet gedaan om landelijk pakketten te verdelen, wat hij maandelijks wil gaan doen. Hij zegt dat deze actie niet bedoeld is om indruk te maken. "A no fu sensatie. Mi gwenti du disi, omdat mi kisi a opleiding fu a leider fu Abop (Ronnie Brunswijk, ... red.)." De financiering komt uit zijn ondernemersactiviteiten en sponsoring van vrienden. "Ik voel me happy om dit te doen, mi dey e moi gi mi, mi e lafu na ini mi ati."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina