Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bezoekende Pompeo waarschuwt voor China-invloed

Bezoekende Pompeo waarschuwt voor China-invloed

18/09/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Minister Pompeo donderdag tijdens het persmoment aan het einde van zijn kort bezoek aan Suriname.

Minister Pompeo donderdag tijdens het persmoment aan het einde van zijn kort bezoek aan Suriname. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft donderdagmiddag in duidelijke bewoordingen Suriname en de Zuid-Amerikaanse regio en het Caribisch Gebied gewaarschuwd voor Chinese invloeden. “Wij willen dat landen goed begrijpen waarmee ze bezig zijn. We zien de investeringen, die vanuit de Chinese Communistische Partij worden gedaan in de landen. Het ziet er eerst mooi uit, maar stort allemaal in elkaar wanneer het politiek belang van China daaraan gekoppeld wordt", aldus Pompeo tijdens het persmoment op het presidentieel paleis na zijn bliksembezoek aan Suriname.

"We weten dat Chinese bedrijven oneerlijke concurrentie bedrijven. Dat is hun houding, ze zijn niet consistent in de waarden en normen waarover de president (verwijzend naar president Chandrikapersad Santokhi, ... red.) gesproken heeft. Wij willen open en transparante processen, goede waarden en normen voor het Surinaamse volk en voortuitgang, maar vooral respect voor de wetten van het land zoals Amerikaanse bedrijven doen. Wij respecteren contracten en scheppen de mogelijkheid voor werkgelegenheid", aldus Pompeo.

De bewindsman zei dat de Verenigde Staten voorstander is van het aantrekken van buitenlandse investeringen waar de Surinamer en de Surinaamse economie beter van worden. Opmerkelijk was dat waar Pompeo dit onderwerp afsloot door te zeggen dat hij erover met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft gesproken, dit werd ontkend door Santokhi, die zich duidelijk niet op zijn gemak voelde met de vraag over de relatie die landen zoals Suriname hebben met China. "Dit was geen onderwerp van de agenda van dit bezoek. Het was geen discussiepunt", reageerde Santokhi.

De directe vraag aan de president was ook als hij zich voor de keus geplaatst voelde zaken te doen met China of met de VS. "Het is geen kwestie van een keus maken. Wij hebben bij dit bezoek duidelijk gemaakt dat wij een nieuwe fase ingaan om de samenwerking te verstevigen in verschillende sectoren. We hebben ons daaraan gecommitteerd en we hebben ook goede relaties met vele andere landen", zei Santokhi.

Op de agenda van het bezoek van Pompeo was het onderwerp veiligheid een belangrijk aspect. De Amerikaanse minister zei dat hij Santokhi heeft gevraagd ervoor te zorgen dat er transparantie is in de democratie, dat democratische processen beschermd blijven en worden versterkt, dat er geen corruptie is en mensenrechten worden beschermd, naar het westers model. Pompeo zei dat de VS verwacht dat alle landen meegaan met de veiligheidsresolutie van de VS en met die van de Verenigde Naties (VN). De minister heeft duidelijk gemaakt dat wanneer het westerse model van democratie, mensenrechten en wet en recht in stand worden gehouden, Suriname succesvol zal zijn.

Pompeo zei dat zijn bezoek ook ermee te maken heeft om Santokhi te feliciteren met het behaalde succes bij de verkiezingen van 25 mei. Volgens hem heeft het volk een duidelijke keus gemaakt voor een nieuwe leider en voor het in stand houden van de democratie. Pompeo heeft gepleit voor meer handelsbetrekkingen en zakendoen met Amerikaanse bedrijven. Volgens hem is geen enkel land in staat Amerikaanse bedrijven te verslaan als het gaat om hun kwaliteit, maar ook om de voorwaarden die zij scheppen. Pompeo heeft na het bezoek aan Santokhi een ontmoeting gehad met het Amerikaanse bedrijfsleven in Suriname. "Om na te gaan hoe de regering-Trump kan bijdragen aan hun succes in Suriname", legde hij uit. Ook over dit punt bevestigde de minister te hebben gesproken met Santokhi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina