Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdambassadeurs bepleiten speciale bustarieven voor scholieren

Jeugdambassadeurs bepleiten speciale bustarieven voor scholieren

17/09/2020 18:01 - Van onze redactie

Leerlingen van een voj-school stappen een bus in. Surinames SDG-ambassadeursduo wil een speciaal tarief voor scholieren.

Leerlingen van een voj-school stappen een bus in. Surinames SDG-ambassadeursduo wil een speciaal tarief voor scholieren. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - SDG-jeugdambassadeurs Charmain Pansa en Sivern Hammen willen dat de regering lerende jongeren tegemoet komt in verband met de verhoogde bustarieven. Gevraagd wordt om een speciaal tarief voor deze groep tussen vijf uur ‘s ochtends en twee uur ‘s middags, de tijd naar en van school. Ook wordt gevraagd om een aangepast tarief voor schoolvervoer.

Het tweetal voorziet naast de huidige gezondheidscrisis een "andersoortige crisis" als de regering de jeugd, in het bijzonder schoolgaanden, niet tegemoetkomt. Deze week is overeengekomen dat het stadstarief van SRD van 1,85 naar SRD 5 wordt verhoogd. De bussen rijden vanaf maandag weer.

"Het gros van de buspassagiers bestaat uit studenten en leerlingen, kortom jongeren. Wij maken ons bezorgd over het feit dat deze verhoging een groot deel van deze groep en ook ouders de das zal omdoen", stellen zij. De vrees bestaat dat het leerproces hierdoor in het geding kan komen.

Om aan te geven wat de impact zal zijn, schetsen de jeugdvertegenwoordigers een situatie van een gezin bestaande uit drie schoolgaande kinderen, wat neerkomt op SRD 30 aan busgeld per dag. "Dan hebben we het nog niet gehad over de groep die vier bussen moeten pakken op één dag." Aangehaald wordt dat de schoolgaanden ook geconfronteerd worden met andere uitgaven zoals kopieerkosten.

Volgens Hammen en Pansa kunnen criminaliteit, armoede, gezondheidszorg en veiligheid alleen beheersbaar worden als wordt geïnvesteerd in jongeren. "Deze verhoging moet dus geen hindernis zijn voor de doelgroep om zich te kunnen scholen. De regering en belanghebbenden moeten niets aan het toeval overlaten, omdat de jongeren een belangrijke factor zijn voor de verdere opbouw van ons geliefde land."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina