Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse was belemmering voor hechtere relatie VS

Bouterse was belemmering voor hechtere relatie met VS

17/09/2020 15:00 - Ivan Cairo

Bouterse was belemmering voor hechtere relatie met VS

Foto: state.gov  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse en zijn regering vormden de afgelopen 10 jaar een belemmering om de bilaterale banden tussen Paramaribo en Washington te verstevigen. Dat werd woensdag door een woordvoerder van het State Department gesuggereerd tijdens een teleconferentie met Amerikaanse en Caribische journalisten, waarbij het werkbezoek van minister Mike Pompeo (VS) aan Suriname, Guyana, Brazilië en Colombia werd besproken. De naam van Bouterse werd weliswaar niet expliciet genoemd. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een nieuwe tijdperk aangebroken om de banden weer aan te halen. Pompeo arriveerde donderdag voor een bliksembezoek in Suriname.

Het feit dat er nieuwe leiders in Guyana en Suriname zijn maakt het volgens de woordvoerder makkelijker voor de VS om ondersteuning te geven aan de twee landen. Hij benadrukte dat in het geval van Guyana het niet zo zeer gaat om de personen die daar in de regering zaten, maar meer de politieke ontwikkelingen waarbij het grondwettelijk mandaat van de vorige regering was verstreken en er veel onzekerheid heerste. "Nu heb je een regering die duidelijk de keuze is van het Guyanese volk".

Ook in Suriname had je, aldus de woordvoerder een regering die misschien meer geassocieerd met een persoon, "maar waar de leiding een aantal ernstige gebreken vertoonde die het vermogen om goede relaties te onderhouden met veel andere landen in de regio beperkten". Dat is nu veranderd, zegt de Amerikaanse functionaris, "en we hebben goede hoop dat we in beide landen regelmatige, vreedzame machtswisselingen zullen zien zonder het soort problemen dat we in het verleden hebben gehad." Op vragen van de verslaggevers over mogelijke valkuilen bij de exploitatie van aardoliereserves voor de kust van Suriname en Guyana werd gesteld, dat deze natuurlijke hulpbron in zeer korte tijd veel inkomsten kan opleveren voor de twee landen.

"En ik denk dat leiders in beide landen zich bewust zijn van de valkuilen van wat de 'vloek van natuurlijke hulpbronnen' wordt genoemd. We hebben in de loop der tijden veel programma's, goede adviezen en modellen over best practices ontwikkeld, enzovoort, die met deze landen zullen worden gedeeld via verschillende programma's die door verschillende Amerikaanse instellingen zullen worden uitgevoerd. Dus dat is duidelijk een gemeneenschappelijk belang om er zeker van te zijn dat de olie-ontwikkeling erop gericht is de democratische, open en transparante aard van deze landen te versterken en niet om corruptieproblemen enzovoort te verergeren", zei de woordvoerder.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina