Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koeltechnische sector omscholen voor gebruik milieuvriendelijke gassen

Koeltechnische sector omscholen voor gebruik milieuvriendelijke gassen

16/09/2020 19:59 - Wilfred Leeuwin

Training aan technici in de koeltechnische sector zal een dringende vereiste zijn voor het gebruik en toepassen van de nieuwe alternatieve koelgassen, die milieuvriendelijk zijn en de ozonlaag beschermen.

Training aan technici in de koeltechnische sector zal een dringende vereiste zijn voor het gebruik en toepassen van de nieuwe alternatieve koelgassen, die milieuvriendelijk zijn en de ozonlaag beschermen. Foto: Nimos  

PARAMARIBO - Koeltechnici moeten zich herscholen voor het gebruik van nieuwe milieuvriendelijke koelgassen, voor onder andere koelkasten en airco’s. Deze nieuwe gasproducten zijn internationaal goedgekeurd. Ze zijn milieuvriendelijker, voordelig in aanschaf, verbruiken minder energie en tasten de ozonlaag niet aan.

De alternatieve koelmiddelen kunnen echter snel vlam vatten waardoor er bij technische reparaties van koelkasten en het her-vullen van koelapparaten zoals airco's in de auto, brand kan ontstaan. "Zonder kennis te hebben van de werking en het gebruik van deze gassen kunnen de schadelijke gevolgen voor zowel de sector, het milieu als voor de klant enorm zijn", zegt Cedric Nelom, directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos). Naast omscholing van technici, vooral kleine zelfstandige koelmonteurs, is bewustwording bij de samenleving dringend vereist. "Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gevaarlijk het is dat een ongetrainde koelmonteur je koelkast komt repareren met een gasbrander in de hand of, dat je helemaal niet weet wat voor soort gas de koelmonteur in de airco van je auto heeft gevuld", waarschuwt Nelom.

De introductie van nieuwe alternatieve gassen is het resultaat van jarenlange internationale onderhandelingen en gesprekken om klimaatverandering tegen te gaan en de uitstoot van schadelijke gassen volledig te verbannen. De Verenigde Naties hebben 16 september uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor het Behoud van de Ozonlaag. Op deze dag wordt dan speciale aandacht gevraagd van landen om jaarlijks activiteiten uit te voeren die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag. Deze dag is gekozen, omdat op 16 september 1987 het 'Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer' is ondertekend. In dit verdrag hebben landen onderlinge afspraken gemaakt om de ozonlaag te beschermen. Er is zowel voor de productie van schadelijke gassen als voor het toepassen van deze gassen een tijdpad opgesteld waaraan elk land uiteindelijk op zijn eigen manier invulling moet geven.

Nelom vindt het belangrijk dat de koeltechnische branche direct betrokken is bij het gefaseerde proces. Het milieu-instituut is daarom enkele jaren terug begonnen met een bewustwordings- en trainingsproces voor de 'Airconditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (Arvas). Koeltechnici Jerry van Ommeren, Vijay Jankipersad en Satish Sardjoe geven aan de Ware Tijd een technische presentatie over de oude en nieuwe gassen. Ze besteden vooral aandacht aan hoe de consument ervoor kan zorgen dat die bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een koelkast of hervullen van gas in de airco, erop let dat op het apparaat er een vlammetje als aanwijzingsteken staat dat het gaat om koolwaterstofgas, dat milieuvriendelijk is en geen schade toebrengt aan de ozonlaag. De ARVAS-leden benadrukken dat hun bezorgdheid over het niet hebben van kennis bij het repareren niets te maken heeft met het willen beschermen van koeltechnische bedrijven in de branche. "We willen juist dat iedereen meedoet, als je nou een bedrijf hebt of zelfstandig opereert, je zal je moeten laten omscholen. Het kan alleen maar voordelen hebben voor de sector zegt van Ommeren. Het Nimos zal over de soorten gassen in het proces ervoor zorgen, dat ook de burger enige kennis heeft van de soorten gassen die voortaan als alternatieve milieuvriendelijke producten gebruikt zullen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina