Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Met nieuwe SER geen fundamentele wijziging Stabiliteitsplan

Met nieuwe SER geen fundamentele wijziging Stabiliteitsplan

15/09/2020 00:00 - Lloyd Djendje

Met nieuwe SER geen fundamentele wijziging Stabiliteitsplan

Minister Armand Achaibersing van Financiën. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Armand Achaibersing van Financiën verwacht niet dat de nieuw aangetreden Sociaal-economische Raad (SER) fundamentele wijzigingen aan het Stabiliteits- plan voor de economie zal forceren. Er kunnen volgens de bewindsman “hier en daar wat kleine wijzigingen volgen” wanneer de SER het plan gaat bestuderen en vervolgens met adviezen komt bij de regering.

Vrijdag zal De Nationale Assemblee (DNA) in een openbare vergadering samen met de regering het Stabiliteitsplan met maatregelen voor het gezond maken van de economie bekijken. De door president Chandrikapersad Santokhi maandag geïnstalleerde SER zal daarvoor inzage krijgen in het stuk en het nodige commentaar geven. "We hopen dat de SER ernaar kijkt en gauw zijn mening geeft", zegt Achaibersing.

De betrokkenheid van de SER moet volgens de bewindsman gezien worden als het "zoeken naar draagvlak voor de plannen van de regering". "De maatregelen in het plan zijn niet prettig maar wel noodzakelijk", stelt hij in het vooruitzicht zonder details te verschaffen. Op 29 september zal de regering haar jaarbegroting indienen.

Als uitdaging voor de huidige machthebbers ziet president Santokhi het beteugelen van Covid-19, de armoede- bestrijding en gezond maken van de economie. Voor Shirley Relyveld, die namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zitting heeft in de SER, geniet het gezond maken van de economie hoge prioriteit. Zo moeten er op het koersenfront dusdanige maatregelen worden getroffen dat er rust komt voor zowel werknemers als werkgevers.

Ze pleit voor gelijke behandeling en illustreert dat met het voorbeeld van de commerciële banken die van de Centrale Bank van Suriname toestemming hebben gekregen om tijdelijk binnen een bepaalde marge een hogere koers voor de Amerikaanse dollar te hanteren. "Maar dat geldt niet voor de verzekeringsmaatschappijen. En je weet dan niet welke koers te hanteren, waardoor je problemen krijgt met de klanten", zegt Relyveld, die het belang van de verzekeringsmaatschappijen dient.

Robert Soentik, plaatsvervangend lid namens de regering in de SER, zegt dat de overheid zal moeten overgaan tot out of the box-denken met betrekking tot de inning van belasting. Het betalen van belasting moet niet meer lijken op een straf voor de burgers en de bedrijven maar eerder een stimulans voor ze om het land vooruit te helpen. "En daarvoor zijn er goede modellen", aldus Soentik.

In zijn toespraak tot de nieuwe SER riep Santokhi op om samen de bestaande problemen aan te pakken. Zo moet de SER meewerken als forum om de samenleving te helpen informeren over de noodzaak van de maatregelen. Volgens het staatshoofd hebben vorige regeerders te vaak niet gedurfd om de gepaste maatregelen te nemen om de economie gezond te maken. Ze waren te bang dat het volk met hen zou afrekenen. Volgens Santokhi is zijn regering niet bang en zal ze in het belang van de toekomstige generaties werken.

De nieuwe SER bestaat uit Ritesh Ganpat, Stephen Smit, Vandana Pherai, Sila Kisoensingh en Raymond Landbrug (regering), Armand Zunder, Jan Haakmat en Robby Berenstein (Ravaksur; de vierde plek moet nog worden ingevuld), Marlon Telting, Djaienti Hindori en Shirley Relyveld (VSB) en Rudy Soekhlal (Asfa). De plaatsvervangend leden zijn Laetitia Fernand, Robert Soentik, Harry Soekhlal, Henry Ori en Ruben Ravenberg (regering), Imro Wip, Imrick Edam, Robby Naarendorp (Ravaksur), Marjorie Renardus, Jean-luc van Charante en Marny Daal (VSB) en Diana Ensberg (Asfa).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina