Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medisch Tuchtcollege teruggefloten door rechter

Medisch Tuchtcollege teruggefloten door rechter

15/09/2020 07:57 - Amanda Palis

Medisch Tuchtcollege teruggefloten door rechter

 

PARAMARIBO - De berisping die het Medisch Tuchtcollege in 2017 had gegeven aan chirurg Rohit Girjasing van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vanwege het vermeend schenden van het beroepsgeheim is nietig verklaard door rechter Dinesh Sewrattan. “Ik kan eindelijk mijn naam opschonen in de media”, reageert Girjasing maandag tegenover de Ware Tijd.

"In mijn betoog heb ik ook aangegeven dat als een collega niet goed heeft gehandeld deze niet beschermd moet worden onder het mom van beroepsgeheim." Het beroepsgeheim houdt in dat privé-informatie van patiënten die aan hulpverleners is doorgeven, niet zonder hun toestemming wordt verstrekt aan derden of voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Rab Williams, toen bedrijfsarts van de Centrale Bank van Suriname, spande een rechtszaak tegen de bank aan omdat hij het niet eens was met zijn ontslag. Echter, de rechter oordeelde dat de gronden van ontslag wel gedragen waren.

In 2017 kreeg Girjasing een berisping van het Medisch Tuchtcollege nadat Williams een klacht tegen hem had ingediend vanwege het schenden van beroepsgeheim. Het disciplinaire orgaan stelde Williams in het gelijk, hoewel Girjasing informatie had doorgespeeld na afstemming met de patiënt. "Hij heeft in zijn klacht aangegeven dat de door mij gegeven informatie van een patiënt hem zijn baan heeft gekost. Maar de informatie, die ik op aanvraag aan zijn toenmalige werkgever heb afgestaan, is in afstemming gedaan met de patiënt", vertelt Girjasing.

De rechtszaak heeft twee jaar geduurd. De uitspraak in het voordeel van Girjasing werd vorige week gedaan door rechter Sewrattan. Hij constateerde dat de patiënt nog in leven was ten tijde van de briefwisseling tussen de CBvS en Girjasing. Er is volgens de magistraat niet gemotiveerd weersproken dat Girjasing met toestemming van de patiënt diens medische informatie heeft verstrekt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina