Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dreigend tekort aan kippenvoer

Dreigend tekort aan kippenvoer

15/09/2020 10:03 - Arjen Stikvoort

Volgens Fatemohamed is het vanwege de coronacrisis lastig inschatten hoeveel kuikens er moeten worden geproduceerd.

Volgens Fatemohamed is het vanwege de coronacrisis lastig inschatten hoeveel kuikens er moeten worden geproduceerd. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Sinds vorige week is er een verminderde productie van kippen- en veevoer. De lading van de grote veevoerleverancier Vitalo is vanwege het orkaanseizoen vertraagd, zegt een medewerker van het bedrijf tegen de Ware Tijd. “Dat is wat je soms hebt met transport over water en de boot moet uitwijken.”

De boot werd gisteren verwacht. Indien alles volgens plan verloopt zal er vandaag worden gelost. In de loop van de week kan er dan weer volop worden geproduceerd en geleverd. Volgens de medewerker wordt er wel nog lokaal geproduceerd door Vitalo, maar minder door een tekort aan soya. Bovendien, vertelt de arbeider, zijn er meer kippen in productie wat zorgt voor ook een grotere vraag naar voer.

Ook andere leveranciers zijn door hun (eigen) voorraad heen. Jayant Jhingorie van Amriet Rijstbedrijf bijvoorbeeld zegt dat er nog enkele zakken van het merk aanwezig zijn. "Maar die zullen vandaag ook allemaal verkocht zijn", hield hij de Ware Tijd maandag voor. De leverancier produceert ook haar eigen kippenvoer en die verkoop zal daardoor eveneens met rasse schreden toenemen. "Als een grote fabrikant een paar dagen achterloopt met zijn lading, kan dit gebeuren. Hun klanten komen dan bij ons, waardoor wij dan ook uitverkocht raken."

Raymond Dundas is op de fiets voer komen halen bij het kippen(voer)bedrijf Fatehmohamed aan de Nieuwe Charlesburg. Hij kan zijn gewilde product niet vinden. "Er is geen groeivoer meer dus heb ik maar veertig kilo kuikenvoer gekocht voor mijn driehonderd slachtkippen." Het is een probleem zegt hij, want dit is niet het gewenste voer dat ze moeten krijgen. Bovendien is het na drie dagen al op.

Directeur Fatehmohamed van Paramaribo Bazaar bevestigt dat er een vertraging in de lading is van zijn leverancier. "Wij zijn ook uitverkocht." Fatemohamed geeft aan dat het vanwege de coronacrisis lastig inschatten is hoeveel kuikens er moeten worden geproduceerd. Het is een kwestie van vraag en aanbod. "In het begin van de coronacrisis was het slap wat de kipproductie betreft", zegt hij. "Maar nu zijn er weer volop kuikens in omloop." Echter, door de enorme hitte eten en groeien de kippen slecht en drinken ze veel, meent de directeur. Ook is er volgens hem door het klimaat meer sterfte onder de dieren.

Het veevoerbedrijf Vesu heeft geen problemen met levering van hun product. "Zowel grote als kleine afnemers kunnen wij blijven voorzien, dus van schaarste binnen het bedrijf is geen sprake", aldus de productieafdeling van het bedrijf.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina