Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Informatie vs nieuws

COMMENTAAR: Informatie vs nieuws

15/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Informatie vs nieuws

 

INFORMATIEVOORZIENING VANUIT DE overheid is van eminent belang om burgers te voorzien van basale inlichtingen. Waarom is het Centraal Bureau voor Burgerzaken bijvoorbeeld gesloten en waar moet de burger zijn voor het aanvragen van een vergunning. Zaken die het leven een stuk makkelijker kunnen maken en de burger kostbare tijd kunnen besparen. Ondanks deze enorme behoefte aan informatie, ziet de verstrekking vanuit de overheid eruit als de concurrent van het dagelijkse nieuws.

Wat de Communicatiedienst Suriname (CDS) niet lijkt te snappen is dat het format nieuws niet altijd aansluit bij de behoefte aan informatie. Wanneer de zaak wordt benaderd vanuit de behoefte van de burger om te weten hoe de overheid functioneert in plaats van de behoefte van de regering om te tonen hoe zij politiek scoort, is de nuance die gemaakt moet worden duidelijk.

Vanuit instituten als de CDS, Lanti Tori, de Communicatie-unit en de afdeling Volkscommunicatie bij het kabinet van de vicepresident wordt de burger voorzien van informatie in een nieuwsjasje gegoten die vooral politiek getint is. Met de belofte voor het bezuinigen nog vers in het achterhoofd mag de vraag worden gesteld wat de precieze noodzaak is van zoveel diensten die allen dus ook apparatuur hebben, aparte kantoren en infrastructuur om een bevolking van nog geen zevenhonderdduizend te voorzien van informatie die komt van één regering. Dit is een valkuil voor het ontstaan van ruis waar de burger niets mee opschiet.

Het zou goed zijn als de overheid het plan van Robert Ameerali, de oud-vicepresident die ook van de Abop kwam, uit de stoffige kast kon halen en per ministerie aan informatievergaring zou doen en het dan via een centrale dienst zou publiceren. Toegegeven, dat heeft toen niet lang gewerkt, omdat iedereen wilde scoren, maar het concept is werkbaar. Informatievoorziening vanuit individuele ministeries zal meer affiniteit hebben met het vakministerie en heeft daardoor een hogere kans informatieverstrekking te zijn in plaats van nieuws.

Het is trouwens wel betreurenswaardig dat de regeringSantokhi/Brunswijk die in de oppositie klaagde dat de regering-Bouterse/Adhin geen informatie gaf, het stuivertje zo subliem heeft verwisseld dat het haar voorgangers bijna precies nadoet. Hun manier van benaderen van de informatievoorziening lijkt verdacht veel op dat wat de vorige regeerders deden met nieuwe - niet altijd even hippe - namen.

De geplande persconferenties na de vergadering van de raad van ministers is na twee maanden al heus ter ziele en de Covid-19-persconferenties worden dan wel en dan niet gehouden. Dat geeft ook het gevoel dat de burger, die vaak wacht, niet belangrijk genoeg is. Het zou dus ook goed zijn de vaak gebezigde uitspraak 'verhinderd wegens drukke werkzaamheden' eens in heroverweging te nemen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina