Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coalitieafspraken mogen Staatsraad niet overbodig maken

Coalitieafspraken mogen Staatsraad niet overbodig maken

15/09/2020 05:53 - Lloyd Djendje

Coalitieafspraken mogen Staatsraad niet overbodig maken

Voorzitter Wilgo Bilkerdijk vertegenwoordigt de Asfa persoonlijk in de Staatsraad. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag in de Congreshal de nieuwe Staatsraad voor de komende vijf jaar beëdigd. Tegen de nieuwe leden zei hij dat de dagelijkse politieke afspraken van coalitiepartijen over het maken van wetten geenszins een sta-in-de-weg mogen zijn voor de raad om met de eigen inzichten en deskundigheid de regering te adviseren. Met betrekking tot adviezen kan er volgens hem evenwel een “spanningsveld” ontstaan.

De Staatsraad zal, zoals grondwettelijk is vastgesteld, alle type wetten eerst moeten toetsen voordat die naar het parlement worden gestuurd. "Zo draagt de Staatsraad bij aan rechtseenheid", zei het staatshoofd. De raad moet zonder beïnvloeding van het parlement, dat de wetten goedkeurt, vrijelijk middels deskundigheid helpen werken aan wetten voor een gezonde samenleving.

Santokhi verzekerde de raad dat zijn regering er voor zal waken dat de wetsproducten zonder inzage en commentaar vooraf van de raad hun weg zullen vinden naar het parlement. Hij verwees in dat kader naar de perikelen rond de omstreden Amnestiewet van de vorige regering.

De Staatsraad telt vijftien leden en wordt voorgezeten door de president.De verschillende politieke partijen in het parlement hebben hun vertegenwoordigers aangewezen samen met de gezamenlijke vakbeweging en werkgeversorganisaties. Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk is één van de nieuwe leden van de Staatsraad. Hij zegt tegen de Ware Tijd erop te zullen letten dat de wetgevingsproducten die langs de raad gaan zeker ten gunste zijn van de private sector in het bijzonder en de totale samenleving in het algemeen.

De nieuwe leden van de Staatsraad zijn: Urmila Ramlagansing, Satyawatie Thakoer, Maaltie Sardjoe en Natalie Amatmohamed (VHP), Rossellie Cotino, Amzad Abdoel en Caroline Heilbron (NDP), Marinus Cambiel en Rienette Sapei-Soentik (Abop/PL), Hesdy Pigot (NPS), Justine Eduard (BEP), Paul Torilal (VSB), Wilgo Bilkerdijk (Asfa), Roy Haverkamp (PWO) en Sonny Chotkan (Osav).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina