Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Niet-Covid-19-meldingen ambulancedienst toegenomen

Niet-Covid-19-meldingen ambulancedienst toegenomen

14/09/2020 22:11 - Merredith Bruce

Surcadambulances moeten vaker uitrukken.

Surcadambulances moeten vaker uitrukken. Foto: FB Stg.SUR-CAD  

PARAMARIBO - Doordat de focus nu veel gericht is op Covid-19 raken andere ongevallen op de achtergrond. Ambulancemedewerkers raken vanwege de aard van hun beroep direct geconfronteerd met deze realiteit. Roël Brug, directeur- eigenaar van de Suriname Centrale Ambulancedienst (Surcad), zegt in gesprek met de Ware Tijd dat het aantal aanvragen naar een ziekenauto, dat niet met Covid-19 te maken heeft is toegenomen. Hij noemt zowel traumagevallen - bijvoorbeeld een hartinfarct - als klinische. Op dagbasis gaat het om wel zes meldingen.

Surcad is volgens Brug op dit moment de enige particuliere ambulancedienst en werkt nauw samen met die van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Vanwege de huidige druk op het ambulancepersoneel van dit ziekenhuis, is overeengekomen dat Surcad zich primair focust op de gevallen die juist vanwege de pandemie minder aandacht krijgen.

De toename van de traumaen klinische gevallen heeft te maken met de pandemie en wat deze met zich heeft meegebracht, vertelt de directeur. "Door de lockdown willen mensen vaker last minute dingen doen waardoor niet wordt opgelet in het verkeer met alle gevolgen van dien. U wil niet weten hoe men rijdt wanneer de lockdown nadert. Men moet gewoon timemanagement toepassen."

Een andere verklaring is volgens hem dat de ziekenhuizen en artsen in verband met de coronasituatie strenge regels hebben gemaakt als het gaat om bezoek aan een poli of het ziekenhuis. "Het is daardoor heel moeilijk om een huisarts te zien of om bij een specialist te komen." Uiteindelijk - wanneer het erg afloopt - wordt de ambulance geraadpleegd.

Overigens, Surcad rijdt ook uit voor gevallen van (potentiële) Covid-19-besmettingen. Daarvoor zijn er aparte bussen die volgens de geldende richtlijnen worden gereinigd. De aanvragen komen over het algemeen van bedrijven of het ziekenhuis. Brug onderstreept dat er in de praktijk een wezenlijk verschil is tussen het werk van ziekenhuispersoneel en ambulancemedewerkers die regelmatig in het veld zijn. Voor hen is het moeilijk improviseren wat hen kwetsbaarder maakt.

Wat ook niet mag worden onderschat is de psychische druk. "Je ziet bijvoorbeeld de persoon die je moet meenemen huilen, omdat de overige gezinsleden - die misschien zelf ook besmet zijn - hem/haar niet mogen omhelzen. Het is zwaar voor ambulancemedewerkers inclusief de chauffeur." Personeel van Surcad krijgt daarom na elke uitrukmelding voldoende gelegenheid om mentaal tot rust te komen. Brug onderstreept de noodzaak van nazorg aan dit personeel, omdat hij zelf het gevoel krijgt alsof de aandacht meer gericht is op frontliners in de ziekenhuizen. "Laten we het ambulancepersoneel in de diverse instellingen niet vergeten."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina