Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leden Staatsraad beëdigd

Leden Staatsraad beëdigd

14/09/2020 16:08 - Van onze redactie

Leden Staatsraad beëdigd

 

PARAMARIBO - In de Congreshal zijn de vijftien leden van de Staatsraad maandagmiddag beëdigd door president Chandrikapersad Santokhi, die ambtshalve voorzitter is van dit orgaan. Alle politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in De Nationale Assemblee zitten in de Staatsraad, aangevuld met vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven.

De nieuwe Staatsraad bestaat uit Urmila Ramlagansing, Satyawatie Thakoer, Maaltie Sardjoe en Natalie Amatmohamed (VHP), Rossellie Cotino, Amzad Abdoel en Caroline Heilbron (NDP), Marinus Cambiel en Rienette Sapei-Soentik (Abop/PL), Hesdy Pigot (NPS), Justine Eduard (BEP), Paul Torilal (VSB), Wilgo Bilkerdijk (Asfa), Roy Haverkamp (PWO) en Sonny Chotkan (Osav). Santokhi zei dat de Staatsraad, het hoogste grondwettelijke adviesorgaan van de president, wetten vooraf moet toetsen aan de Grondwet. "Zo draagt zij bij aan de rechtseenheid", aldus het staatshoofd.

Hij gaf mee dat er met betrekking tot adviezen evenwel een "spanningsveld" kan ontstaan. "Het advies van de Staatsraad zou als overbodig kunnen overkomen vanwege afspraken met politieke partijen over de richting. Maar het is uw taak als Staatsraad om ons als regering de juiste inzichten en adviezen te geven ... ook al zouden er politieke afspraken zijn." De taken van de Staatsraad zijn in de Grondwet vastgelegd en behelsen onder meer adviseren van de president bij de uitoefening van zijn ambt, adviseren van de regering bij algemene beleidsaangelegeden, de inhoud van wetsontwerpen en ontwerpwetten en Staatsbesluiten.

Santokhi gaf mee als voorzitter van de Staatsraad regelmatig het orgaan te zullen voorzitten. "In de visie van deze regering vervult de Staatsraad een belangrijke functie. Uw rol is om ongehinderd door parlementaire invloeden en uw ervaring en expertise een adviserende functie te vervullen naar de president en de regering. De Staatsraad is geen zomaar orgaan. Ken dus uw verantwoordelijkheden." De president bedankte de uitgetreden leden van de Staatsraad met wie hij eerder op de middag een ontmoeting had gehad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina