Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vernieling muurbeschildering Codjo, Mentor Present Pren ontmoedigt niet

Vernieling muurbeschildering Codjo, Mentor Present Pren ontmoedigt niet

13/09/2020 16:09 - Audry Wajwakana

De muurschildering kort na oplevering.

De muurschildering kort na oplevering. Foto: FB Stg. United Tour Guides of Suriname  

PARAMARIBO - De muurbeschildering op het oude EBS-transformatorhuis aan de Heiligenweg, met drie Trio-jongens, is vernield. De vernieling is door een kunstliefhebber opgemerkt, die gelijk Yves Tjon Sack Kie, voorzitter van stichting United Tour Guides of Suriname (UTGS) en trekker van dit schilderproject, op de hoogte stelde.

Hoewel geschokt over de vernieling, legt het gebeurde geen domper op de kunstenaars en UTGS om de muurschildering aan de voorkant van het Codjo, Mentor en Present Pren af te ronden. "We gaan door zoals we van plan waren. Als de overige muren volledig zijn beschilderd, zullen we de beschadigde kant laten herstellen, waarvoor we wel geld moeten zoeken."

De beschilderingen zijn aangebracht door de kunstgroep Grizzly True Colors onder leiding van Fabian de Randamie. "Natuurlijk verwacht je als kunstenaar dit niet. We zijn benaderd om een bijdrage te leveren aan een stadsverfraaiing en nog voordat het helemaal af is, worden vernielingen aangericht", zegt de kunstenaar kwaad. Vóór deze vernieling was er in de tekeningen aan de muur met het zicht aan de Waterkant gekrabd. "En nu is de muur met het zicht aan de Heiligenweg gewoon stukgeslagen. Ik snap niet dat men iets goeds probeert te breken", vervolgt de kunstenaar.

Het beschadigde schilderwerk was op cement board geschilderd, omdat die kant van het huis een stalen hekwerk heeft. De beschilderde plaat is met schroeven bevestigd. De linkerkant van de beschilderde cement board is naar alle waarschijnlijkheid met een voorwerp ingeslagen. De Randamie: "Ik spreek het gebeurde niet goed, maar nu kan de organisatie gaan nadenken over maatregelen die getroffen kunnen worden als het kunstwerk helemaal af is om zo vernieling te voorkomen. Want vandaag is het af en morgen is het vernietigd."

UTGS heeft aangifte van vernieling gedaan bij de politie. Dit gebeurde op advies van districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noordoost bij wie de UTGS op kennismakingsbezoek is geweest. Hij werd ingelicht over het project 'Paramaribo Live Museum' waar UTGS de trekker van is en verantwoordelijkheid voor heeft. Het project is onderdeel van het pilotprogramma 'Innovation in firms in Suriname' dat door het vroegere ministerie van Handel, Industrie en Toerisme ontwikkeld en door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank gefinancierd is. De muurschilderingen in de binnenstad zijn er een onderdeel van.

Tjon Sack Kie: "De dc is enthousiast over het project. Hij vindt dat er meer beveiliging en controle in de stad moet komen." Er is geen afspraak met hem dat na herstel het beschadigde kunstwerk zal worden beveiligd. Wel heeft, volgens Tjon Sack Kie, de politie bij de aangifte beloofd camerabeelden die in de stad zijn opgehangen op te vragen om te proberen de mogelijke dader(s) te achterhalen. Over de herstelwerkzaamheden zegt hij dat die natuurlijk geld gaan kosten "en dat hebben we niet, maar we kunnen niet stoppen. We gaan zoveel mogelijk autoriteiten op de hoogte stellen en kijken naar een structurele aanpak".

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina