Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Weekendlockdown wordt opgeheven'

Santokhi: 'Weekendlockdown wordt opgeheven'

13/09/2020 18:15 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondagavond de Covid-19-beperkingen versoepeld.

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondagavond de Covid-19-beperkingen versoepeld.  

PARAMARIBO - In een toespraak tot de natie heeft president Chandrikapersad Santokhi zondagavond bekendgemaakt dat de weekendlockdown wordt opgeheven. Echter, gedurende de komende twee weken – 14 tot en met 27 september – blijft de avondklok van acht uur ’s avonds tot vijf uur ’s morgens van kracht.

De versoepeling van de Covid-19-maatregelen blijkt noodzakelijk. "Doen we het niet, dan voorzien we negatieve gevolgen op het persoonlijke, maatschappelijke en economische vlak", aldus het staatshoofd. Hij zei "voorzichtig optimistisch" te zijn, maar de ogen niet te sluiten voor de realiteit. "Alles dat wij doen zal steeds in overeenstemming moeten zijn met het nieuwe normaal."

De grenzen - land, water en lucht - blijven gesloten voor personen, tenzij om dringende redenen toestemming wordt verleend door het Covid-19 Crisismanagementteam. De controleposten voor beweging van personen op diverse plekken blijven gehandhaafd.

Santokhi benadrukte dat vrijheid komt met verantwoordelijkheid. "De weg naar normalisering komt alleen als u zich houdt aan de regels en voorschriften. We gaan het virus alleen kunnen overwinnen wanneer we ons houden aan de verplichte maatregelen, en ik herhaal, wanneer we op elkaar letten."

Het proces tot het veilige nieuwe normaal is volgens de president al ingezet. In verband daarmee zijn er protocollen ontwikkeld voor de verschillende sectoren. "Wij starten met de periode die voor ons ligt en zullen strak monitoren als deze protocollen worden opgevolgd. Wij zullen aan het einde van de week de evaluatie doen en waar nodig aanpassingen plegen."

Er zijn protocollen voor onderwijs, transportsector, winkels en kleine supermarkten, casino's, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, restaurants en commerciële eetgelegenheden, sportscholen, yoga dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden, recreatieoorden, contactberoepen, zoals fysiotherapie, kapsalons en barbershops en voor markten.

 

Overige maatregelen:

Maatregel 5

Het samenscholingsverbod is geldig voor groepen groter dan tien personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Er zullen geen dispensaties worden verleend.

Maatregel 6

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn toegestaan uitsluitend indien en voor zover niet meer dan vijftig personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtneming van de voorschriften.

Maatregel 7

Sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden, met inachtneming van de voorschriften; onverkort blijft van kracht dat contactsporten niet zijn toegestaan.

Maatregel 8

Het vervoer van personen door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer. De naleving en handhaving van het protocol Openbaar Vervoer zal onder verantwoordelijkheid zijn van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

Maatregel 9

Nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke maar ook bordelen en bars blijven gesloten.

Maatregel 10

Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten zijn open uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging mits zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina