Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PCS garandeert mentale zorg

PCS garandeert mentale zorg ondanks financiële problemen

12/09/2020 10:10 - Jason Pinas

Het Psychiatrisch Centrum Suriname moet met kunst- en vliegwerk ervoor zorgen dat mentale zorg gegarandeerd blijft. Het instituut kampt al jaren met ernstige financiële problemen.

Het Psychiatrisch Centrum Suriname moet met kunst- en vliegwerk ervoor zorgen dat mentale zorg gegarandeerd blijft. Het instituut kampt al jaren met ernstige financiële problemen.  

PARAMARIBO - Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft al jaren een ernstig financieel probleem. Het kan daarom al geruime tijd niet veel meer doen dan de basiskosten, zoals salarissen uitbetalen, zegt algemeen directeur Raj Jadnanansing in gesprek met de Ware Tijd. Tijdens een ontmoeting met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft de directeur de situatie uiteengezet.

Het geldtekort komt volgens Jadnanansing omdat de twee grote partners waaraan PCS diensten levert, de overheid en stichting Staatsziekenfonds (SZF), niet regelmatig betalen. Hij zegt dat de kosten voor de chronische zorg, dat is zorg aan mensen die langer dan anderhalve maand bij PCS verblijven, niet door de verzekering maar door de overheid gedekt moeten worden. Sommige patiënten blijven er zelfs jaren. "Met veel pijn en moeite betaalt SZF een deel van de schuld, maar de grote hap van chronische zorg blijft een groot probleem om betaald te krijgen."

Jadnanansing onderstreept dat zelfs een reçu betaald krijgen voor de geleverde diensten aan de overheid een kopzorg is. "Het laatste reçu dat aan ons betaald is dateert van 2016 en dat is gestort in oktober 2018. Dan begrijp je waarmee we te maken hebben", merkt hij op. In totaal moet PCS nu nog ruim SRD 114 miljoen ontvangen van de staat. Volgens de algemeen-directeur heeft de instelling voor dit jaar slechts SRD 8,5 miljoen van de overheid ontvangen terwijl PCS maandelijks ongeveer SRD 3,9 miljoen nodig heeft om zijn kosten te dekken. De maandelijkse tekorten lopen soms op tot SRD 2 miljoen.

Jadnanansing zegt dat het Psychiatrisch Centrum Suriname door middel van leningen het hoofd boven water houdt. De instelling mag maandelijks maximaal SRD 10 miljoen lenen bij de Surinaamse Postspaarbank. "Het is elke maand weer puzzelwerk. We staan elke keer weer rood en moeten dat steeds compenseren. Als het niet anders kan kunnen we de bank vragen om alvast voor te schieten om tenminste de salarissen te kunnen betalen."

Ondanks de vele uitdagingen verzekert Jadnanansing dat de mentale zorg gegarandeerd blijft. "Tot nog toe heeft geen enkele psychiater gedreigd te stoppen. Mijn eerste prioriteit is om iedereen die werkt voor het PCS te betalen en tot op dit moment is het wel gelukt. Zolang de mensen hun werk blijven doen is de zorg gegarandeerd."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina