Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hernieuwde impuls Franse taal in Suriname

Hernieuwde impuls Franse taal in Suriname

10/09/2020 22:59 - Euritha Tjan A Way

Irène Mugisho, de voorzitter van de Stichting Leraren Frans in Suriname.

Irène Mugisho, de voorzitter van de Stichting Leraren Frans in Suriname. Foto: Franse ambassade  

PARAMARIBO - Het niveau van Frans opvoeren in Suriname en hetzelfde doen met Nederlands in Frans-Guyana is één van de doelen van de Franse ambassade in Suriname. Maar voordat het zover is, moet eerst aan de basis worden gewerkt. Vandaar dat gisteren Stichting Leraren Frans in Suriname officieel is gepresenteerd aan het publiek.

De stichting staat op zichzelf, maar de Franse ambassade heeft nu nog een ondersteunende rol. Het is de bedoeling dat de Stichting Leraren Frans in Suriname uitgroeit tot de nieuwe Alliance Française in Suriname en aansluiting vindt bij de hoofdorganisatie in Parijs. "We beginnen in oktober met de lessen op vier niveaus", zegt Irène Mugisho, voorzitter van het stichtingsbestuur, tegen de Ware Tijd.

Er zal tegelijk les worden gegeven op niveau A1, A2, B1 en B2, die elk negen maanden duren. "De entreeleeftijd is zes tot zeven jaar. Dit wordt een aparte groep. Iedereen die Frans wil leren of zich beter wil bekwamen in de taal is welkom", zegt Mugisho. De stichting begint met zes docenten.

Het is voor nu nog niet duidelijk of het examen in Suriname zal kunnen worden gemaakt. Antoine Joly, de Franse ambassadeur in Suriname, zegt dat daar nog aan wordt gewerkt. "We zijn aan het lobbyen dat dit binnenkort wel kan. Stichting Leraren Frans in Suriname moet eerst actief zijn en vervolgens aansluiting zoeken bij de overkoepeling Alliance Française in Frankrijk en kan zich dan aansluiten bij de regionale Alliance Française in de Caricom. Suriname is het laatste land dat zich daar nog moet aansluiten." Wie het examen haalt krijgt een internationaal erkend certificaat.

De ambassade heeft vorig jaar bekendgemaakt haar banden met de vorige Alliance Française te verbreken, die vervolgens heeft laten weten dat zij daardoor niet ophoudt te bestaan. Op 23 juni van dit jaar werden de statuten van de Stichting Leraren Frans in Suriname getekend bij de notaris.

Mugisho, die tijdelijk in Suriname woont, is geboren in de Democratische Republiek Congo, een land waarin volgens een rapport van de Organisation Internationale de la Francophonie 33 miljoen mensen Frans spreken en schrijven. "Dat is meer dan er Frans wordt geschreven en gesproken in Frankrijk", lacht zij. "Frans is mijn passie en ik wil mijn bijdrage leveren aan het meer ingang doen vinden van de taal in Suriname." Naast Mugisho was Saïda Veldbloem, penningmeester tevens docent Frans, aanwezig bij de presentatie van de stichting woensdag in het gebouw van de Franse ambassade.

Volgens de ambassadeur heeft de lerarenopleiding in Frans-Guyana ook al aansluiting gezocht bij de zusterorganisatie in Suriname om te komen tot samenwerking om beide landen te kunnen voorzien van docenten die beide talen machtig zijn. "Zeker in het grensgebied rond de Marowijnerivier is daar een enorme behoefte aan", erkent Joly.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina