Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Onbesuisd, onverantwoord en onwaardig

COLUMN: Onbesuisd, onverantwoord en onwaardig

09/09/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Onbesuisd, onverantwoord en onwaardig

Ivan Cairo  

We zijn er zo zoetjes aan gewend aan geraakt dat politici onbesuisde uitspraken doen. Vooral tijdens verkiezingscampagnes, in the heat of the moment, worden uitspraken en beloften gedaan waarvan je je afvraagt of men dronken was of onder invloed van één of ander spul dat hallucinerende effecten heeft. Van de president van het land en leden van de regering verwacht ik echter doordachte en verantwoordelijke uitspraken wanneer beleid of andere issues worden besproken. Geen onbesuisde uitspraken om politieke punten te willen scoren of tegenstanders te willen wegzetten als incompetente of ondeugdelijke bestuurders. En zeker geen podiumtaal.

Ik viel daarom maandagavond bijna steil achterover toen ik president Santokhi aan het einde van de vierde aflevering van zijn 'Schone Praat' met Roosie uitspraken hoorde doen over staatsbedrijven. Denkende dat ik het niet goed had gehoord draaide ik dat filmpje op Youtube terug. Dit is wat president Chan zei: "De parastatale bedrijven, die zijn allemaal kapotgegaan. Ze zijn allemaal beroofd, leeggeroofd. U gaat die cijfers binnenkort zien. Allemaal zijn ze aan de rand van faillissement gebracht. De hele samenleving was stil. Nu willen wij al deze parastatale bedrijven gaan reorganiseren, herstructureren, de verlieslatende weer winstgevend maken".

Wanneer je dit soort onbesuisde en onverantwoordelijke uitspraken hoort uit de mond van de hoogste politieke ambtsdrager in het land rijst de vraag wanneer de verkiezingscampagnes eindelijk ophouden. Of zijn de campagnes voor de eerstvolgende stembusgang al begonnen? Waarom wordt niet concreet aangegeven welke bedrijven worden bedoeld, maar wordt alles op één grote hoop gegooid en over één kam geschoren? Een paar weken geleden werd Staatsolie in verband met de derde grote aardolievondst voor de kust tijdens een persconferentie door president Chan nog de hemel in geprezen voor het prudent beleid dat er is gevoerd en nu het baken op zee is gebleven voor Suriname. Hét bedrijf dat de Surinaamse economie mede overeind heeft helpen houden.

Sinds deze week zijn onder andere Staatsolie, MAS en andere overheidsbedrijven, volgens de uitspraken van de president, ordinaire roversnesten. Een andere interpretatie kan ik niet geven aan zijn uitlatingen. Als het zo beroerd is gesteld bij "alle" parastatale bedrijven, waarom werd getracht hemel en aarde te bewegen om Andoyo als prescom bij EBS te laten; is Gardelito weer in de rvc bij Telesur benoemd? En waarom zijn Oosterling bij SWM, Antonius bij Telesur, Diko bij Grassalco, Redan bij AZP, Amafo bij MAS, Elias bij Staatsolie en de directie bij al die parastatale bedrijven die zijn leeggeroofd en aan de rand van bankroet zijn gebracht nog niet de laan uit gestuurd om meer schade te voorkomen?

Zou dat niet de meest voor de hand liggende maatregel moeten zijn van een regering die beweert het land te willen leiden naar vooruitgang en te willen breken met verspilling en verloedering bij de overheid, haar werkarmen en -instituten? Het is de hoogste tijd dat regeringsfunctionarissen -inclusief de president- de politieke praatjes achterwege laten en de samenleving gefundeerd en waarheidsgetrouw informeren over de stand van zaken zonder landgenoten die de afgelopen jaren een waardige job hebben gedaan voor het hoofd te stoten, te schofferen en te criminaliseren. Dat hebben ze niet verdiend en het is een regering onwaardig. In Suriname hebben we helaas nog niet de cultuur dat hooggeplaatste functionarissen vanwege hoogstaande moreel-ethische overwegingen hun positie opgeven wanneer hun integriteit en professionele waardigheid in diskrediet worden gebracht door een of ander incident of bezoedelende uitspraken van regeringsleden.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina