Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achttiende jackpot-olieput ExxonMobil in Guyana

Achttiende jackpot-olieput ExxonMobil in Guyana

08/09/2020 13:03 - Ivan Cairo

Het olieproductieschip Liza-Destiny FPSO voor de Guyanese kust in het Stabroek Block.

Het olieproductieschip Liza-Destiny FPSO voor de Guyanese kust in het Stabroek Block. Foto: Energy Voice  

PARAMARIBO - De Amerikaanse energiegigant ExxonMobil heeft opnieuw een grote aardolievondst gedaan voor de kust van Guyana. Het bedrijf maakte dinsdag bekend weer een succesvolle proefboring te hebben gedaan, nu bij de Redtail-bron. Dit is het achttiende zeer lucratieve aardolieveld in het Stabroek Block in Guyanese wateren. Sinds december vorig jaar wordt reeds volop olie gewonnen in het enorme Liza-veld.

De inkomsten uit de aardolie-export hebben gemaakt dat onder de Zuid-Amerikaanse landen dit jaar alleen Guyana een positieve economische groei zal doormaken. Het IMF verwacht dat de Guyanese economie dit jaar met maar liefst 53 procent zal groeien. Voor Suriname wordt mede vanwege de coronapandemie een krimp van 5 procent verwacht.

ExxonMobil meldt in de Redtail-1-put een ruim 70 meter diep hoogwaardig oliehoudend zandsteen kolom is aangetroffen. In de Stabroek-concessie heeft ExxonMobil al meer dan 8 miljard vaten winbare aardolie opgespoord. De nieuwe ontdekking werd gedaan zo een 1,5 mijl ten noordwesten van Yellowtail, een andere ontdekking die in april vorig jaar werd bekendgemaakt.

Het bedrijf is voor 45 procent eigenaar en exploitant van Redtail, een partnerschap aangegaan met Hess Guyana (30%) en het Chinese Cnooc (25%). Bij een andere boorput, Yellowtail-2, werd ook olie gevonden, weliswaar minder dan bij Redtail. Daar werd op een 21 meter hoge kolom olie gestuit. Die vondst wordt samen met de andere in de omgeving geëvalueerd teneinde deze in productie te brengen.

Mike Cousins, senior vice-president Explorations and New Ventures, zei: "Ons Stabroek Block-exploratieprogramma gaat door met het identificeren van reservoirs van hoge kwaliteit in de nabijheid van eerdere ontdekkingen, en creëert efficiënte kansen voor nieuwe projecten in Guyana. "Het ontwikkelen van deze projecten blijft een integraal onderdeel van ExxonMobil en de langetermijngroeiplannen van onze partners, en een bron van aanzienlijke waarde voor Guyana."

ExxonMobil is een belangrijke speler in Guyana, die in december vorig jaar de eerste productie op het Liza-veld startte en de weg vrijmaakte voor enorme reserves. Ongeveer 80 Guyanezen, aannemers en onderaannemers namen deel aan de offshore-activiteiten van Redtail, en meer dan 2.000 Guyanese en 600 lokale leveranciers ondersteunen de activiteiten van ExxonMobil in het land, aldus het bedrijf.

John Hess, CEO van Hess Corporation, zei: "De Redtail-1- en Yellowtail-2-ontdekkingen demonstreren verder het aanzienlijke exploratiepotentieel van het Stabroek-blok en zullen bijdragen aan de schatting van de winbare hulpbronnen van meer dan 8 miljard vaten olie-equivalent. "Redtail is de negende ontdekking in het zuidoosten van het blok waarvan we verwachten dat het de toekomstige ontwikkeling zal ondersteunen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina