Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wallet: 'Het is sowieso een risico dat je neemt'

Wallet: 'Het is sowieso een risico dat je neemt'

03/09/2020 10:04 - Merredith Bruce

Wallet: 'Het is sowieso een risico dat je neemt'

 

PARAMARIBO - De waarschuwingen van autoriteiten voor deelname aan het piramidespel ‘Wallet’ zijn niet weggelegd voor personen die zeggen hieraan te verdienen. De Ware Tijd sprak enkele mensen die vanwege de controverse over het spel hun naam liever niet terug zien in de krant.

"Ik heb er tot nu toe geen slechte ervaringen mee. Alle drie keren dat ik heb meegedaan, heb ik mijn geld gekregen", zegt X.S. De eerste keer was haar inzet SRD 15 en ze kreeg zij daarvoor SRD 840 terug. De tweede keer bedroeg de inzet SRD 20 en ze kreeg SRD 1.000 uitgekeerd. Daarna besloot ze hoger te gaan met een inzet van SRD 35 waarvoor zij SRD 1.900 ontving. "Ik ben nu in eentje van SRD 400 gegaan en ik krijg SRD 22.800 terug", vertelt ze met veel enthousiasme. "En ik ben al mooi ver, dus nog even dan heb ik mijn geld in handen."

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in navolging van de politie in een communiqué deze week gewaarschuwd voor het piramidespel en de risico's van deelname. "Meedoen aan dit soort activiteiten eindigt voor de meeste deelnemers uiteindelijk in een grote teleurstelling, meestal met verlies van het volledig ingelegde bedrag", schrijft de moederbank.

X.S. ligt niet wakker van deze waarschuwing. "Omdat de bank geen geld meer krijgt van de mensen, doen ze dit. Ze krijgen geen geld meer binnen, want veel mensen stoppen het geld in Wallet", meent ze te weten. Volgens haar is het systeem dat bij het piramidespel wordt gehanteerd "om en bij" hetzelfde als wat de banken doen. "Alleen doen zij het anders."

De vrouw stelt dat het moeilijk is om aan een lening te komen bij de bank vanwege vereisten waaraan men moet voldoen en die zij als beperkend ervaart. "Als je meedoet aan Wallet ontvang je gegarandeerd je geld. De bank ziet ons gewoon als concurrentie." Ze wijst erop dat het om vertrouwen gaat en teamwork.

L.R. heeft de rol van promotor. "Het is sowieso een risico dat je neemt, maar tot zover heb ik geen slechte ervaringen." Hoewel ze begrip toont voor de waarschuwingen van de autoriteiten, wijst ze erop dat alertheid bij deelname een voorwaarde is. "Je moet eerst goede research doen voordat je in een groep gaat." Beide vrouwen zeggen dat vertrouwen en geduld de basis zijn voor succesvolle deelname.

Echter, het zijn niet allemaal succesverhalen bij het meedoen aan het piramidespel. Op sociale media circuleren verhalen waar de beheerder met de noorderzon is vertrokken, terwijl personen die een inzet hebben gedaan op hun uitkering wachtten. Er gingen ook filmpjes rond van personen die scheldend op het woonadres van de beheerder hun geld opeisten. Pogingen van de Ware Tijd om iemand te achterhalen die er bekaaid vanaf is gekomen, zijn op niets uitgelopen.

De CBvS wijst erop dat het 'geluk' slechts is weggelegd voor de initiatiefnemer van het spel die, wanneer dit uiteindelijk ineenstort, al ermee vandoor is gegaan. De moederbank geeft aan dat activiteiten die door aanbieders van dergelijke piramidespelen worden ontplooid buiten de jurisdictie van de Surinaamse autoriteiten vallen waardoor niet op een adequate wijze hiertegen kan worden opgetreden. "Slachtoffers hebben in voorkomende gevallen nauwelijks of geen mogelijkheden om wegens oplichting of een andere vorm van benadeling de geleden schade te verhalen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina