Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Frankrijk bekoelt relatie met Suriname niet'

'Frankrijk bekoelt relatie met Suriname niet'

03/09/2020 08:01 - Euritha Tjan A Way

De veroordeling van Ronnie Brunswijk bij verstek in Frankrijk vormt geen sta-in-de-weg voor de Fransen nu hij vicepresident van Suriname is.

De veroordeling van Ronnie Brunswijk bij verstek in Frankrijk vormt geen sta-in-de-weg voor de Fransen nu hij vicepresident van Suriname is. Foto: dWT  

PARAMARIBO - In tegenstelling tot Nederland toen de aldaar veroordeelde Desi Bouterse president werd, is Frankrijk niet van plan de relatie met Suriname te bekoelen nu Ronnie Brunswijk vicepresident is. Dat bevestigt de Frans ambassadeur in Suriname Antoine Joly tegenover de Ware Tijd

Brunswijk is in Frankrijk bij verstek veroordeeld voor drugshandel, maar beweert onschuldig te zijn. "Wij zijn veel meer gefocust op beleid, niet op personen. Onze focus voor samenwerking is goed beleid waarbij vooral de grens met Suriname en de diplomatieke relatie goed moeten zijn", zegt Joly.

De Fransen zijn vooral geïnteresseerd in het ordenen en managen van het geheel rondom de grensrivieren in het oosten van Suriname. "Ik hoop nog voordat ik in september volgend jaar afscheid neem van Suriname de overeenkomst, die bepaalt hoe de grenslijn in de Marowijnerivier precies loopt, te kunnen tekenen. We hebben tot zeker maart gesprekken gevoerd met de vorige regering om te komen tot een overeenkomst en uit overleg met deze regering is gebleken dat we van dat punt uit verder zullen werken", zegt Joly verheugd.

De ambassadeur, die in februari van dit jaar al drie jaar in Suriname dient, vertrekt over een jaar uit het land. "Het was of dat of direct met pensioen gaan. Normaliter dient een ambassadeur drie jaar op een plek, maar ik bereik binnen twee jaar de pensioengerechtigde leeftijd voor Franse ambtenaren. Ik heb toen toegezegd dat ik nog een jaar zal dienen in Suriname", legt Joly uit. Dat leek hem ook handiger gezien zowel Suriname als Frans-Guyana een nieuwe regering heeft en er ook een nieuwe first counselor op de Franse ambassade in Suriname dient.

Eén van de zaken waar Joly zich sterk voor heeft gemaakt is het feit dat Frankrijk en Suriname zijn overeengekomen dat de vergunningen van de skalians (goudpontons) die opereren op de Marowijnerivier per januari 2021 niet verlengd zullen worden. "We hebben daarvoor getekend met zowel de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen als die van Buitenlandse Zaken."

Ook de relatie met Nederland schijnt ondanks dat Brunswijk ook in dat land bij verstek is veroordeeld voor drugssmokkel een heropleving door te maken. Zo heeft Nederland al een kandidaatambassadeur in de persoon van Henk van der Zwan beschikbaar om in Suriname te dienen.

Bij het aantreden van Desi Bouterse in 2010 verbrak de stad Amsterdam de relatie met de Surinaamse regering als eerste. "We kiezen onze eigen vrienden", zei de toenmalige burgemeester Eberhard van der Laan. Hierna bekoelde de relatie verder en in 2017 weigerde Suriname een nieuwe Nederlandse ambassadeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina