Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Clad ingeschakeld voor onderzoek besteding Covid-19-fonds

Clad ingeschakeld voor onderzoek besteding Covid-19-fonds

02/09/2020 05:54 - Wilfred Leeuwin

Clad ingeschakeld voor onderzoek besteding Covid-19-fonds

Melvin Bouva van de NDP (r) heeft uitgelegd waarom de NDP voor de motie van de coalitie heeft gestemd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering heeft via minister Armand Achaibersing van Financiën de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) ingeschakeld om onderzoek te doen naar de bestedingen uit het Covid-19-fonds van SRD 400 miljoen dat door de regering-Bouterse/Adhin was ingesteld. President Chandrikapersad Santokhi zei dinsdag dat de regering op 18 september het parlement in details zal informeren hoe met het Covid -19-fonds is omgesprongen.

"We gaan de cijfers presenteren waar wij nu als land staan en u kunt zelf de conclusie trekken hoeveel gelden zijn besteed aan Covid-19-bestrijding. We gaan ook de uitgaven presenteren die gedaan zijn uit het Covid-19-fonds. We zoeken her en der naar administratie en we zien al wat er gebeurd is."

Santokhi merkte op de conclusie te kunnen trekken dat "als we goed waren omgesprongen met het fonds en in de juiste apparatuur en middelen hadden geïnvesteerd voor ziekeninstellingen en Intensive Care, de Covid-19-situatie er nu anders zou hebben uitgezien". Hij reageerde daarmee op de kritiek van onder anderen NDP-parlementariër Ashwin Adhin dat het Covid-19-beleid één is waarvan de samenleving denkt dat het een go-no go-beleid is. Dan weer zou alleen aandacht besteed worden aan de gezondheidssituatie, terwijl andere effecten links worden gelaten.

De NDP-fractie verweet de regering dat die ervoor heeft gezorgd dat het aantal besmettingen is toegenomen. Zowel minister Amar Ramadhin als Santokhi weersprak dat met cijfers. "Wij zijn hier om de Covid -19-situatie ernstig met u te bespreken en inzichten mee te nemen van het parlement en waar nodig ons beleid aan te passen", zei Santokhi, die leden van de oppositie ervan verweet een show te willen maken van de Covid-19-situatie.

Het staatshoofd zei dat er een nieuw regeringsbesluit is om de uitvoering van de burgerlijke uitzonderingstoestand verder aan te pakken. De laatste wet is geldig tot 5 september. Santokhi was het wel eens met de kritiek dat de voorlichting over Covid-19 aan de gemeenschap veel beter kan en moet. Hij riep zijn regering op alle nodige maatregelen te treffen om die voorlichting landelijk op te voeren.

Twee moties van de oppositie die de regering onder meer opriepen om ertoe over te gaan betalingen te doen uit het Covid-19-fonds werden weggestemd door de 28 coalitieleden. Tot hun verbazing stemde de oppositie wel voor de motie van de regeringscoalitie die diende als ondersteuning naar de regering toe. Melvin Bouva zei dat de NDP-fractie voor stemt om het beleid van de regering met betrekking tot Covid-19 te ondersteunen. Voorzitter Marinus Bee zei na de stemming dat hoewel de moties van de oppositie zijn afgewezen de regering toch moet kijken naar de verbeterpunten in de moties die kunnen bijdragen aan het beheersen van de Covid-19- situatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina