Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brandstoflevering binnenland gestopt door ‘abrupt’ besluit regering

Brandstoflevering binnenland gestopt door ‘abrupt’ besluit regering

02/09/2020 07:57 - Merredith Bruce

Roy Boedhoe levert geen brandstof meer aan de overheid.

Roy Boedhoe levert geen brandstof meer aan de overheid. Foto: Roy Boedhoe Enterprises  

PARAMARIBO - Roy Boedhoe heeft de levering van brandstof voor elektriciteit aan dorpen in het binnenland per 15 augustus stopgezet. Tegen de Ware Tijd zegt hij dat de autoriteiten de afspraak met de voorgaande regering, om de government take achteraf te betalen “van de één op de andere dag” heeft beëindigd. De ondernemer stelt dat hij door deze regeling voldoende kapitaal had voor de levering.

"De regering is 16 juli aangetreden en de faciliteit werd al op 24 juli ingetrokken." Aan hem werd schriftelijk medegedeeld dat de government take niet meer achteraf mag worden afgedragen. Omdat er geen brandstof wordt aangevoerd hebben dorpen in het Boven-Surinamegebied al enkele weken geen elektriciteit.

Abop-parlementariër Edgar Sampie heeft minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) maandag gevraagd om een snelle oplossing. Het assembleelid zegt tegen de Ware Tijd te hebben vernomen dat betalingsachterstanden aan SOL en Roy Boedhoe door de vorige regering het moeilijk maakt om de levering zoals gewenst voort te zetten, maar Boedhoe ontkent dit. Zijn besluit om de brandstoflevering stop te zetten, heeft alleen te maken met het "abrupt" beëindigen van de afspraak met de vorige regering. SOL meldt dat het al lang geen levering van brandstof meer doet.

Dat er een betalingsachterstand zou zijn werd tegenover de Ware Tijd in eerste instantie bevestigd door Abiamofo. Maar navraag bij zijn collega Armand Achaibersing van Financiën wees uit dat de achterstand is weggewerkt. Abiamofo bevestigt de afspraak met de vorige regering om nota's te verrekenen, maar die wordt nu geëvalueerd.

Boedhoe blijft bij zijn besluit om de leveringen aan te houden en is zelfs voornemens de lijn door te trekken. Hij heeft voor nu besloten om door de coronapandemie nog aan essentiële diensten zoals de brandweer, politie en penitentiaire ambtenaren te leveren. "Ik houd het nog even vol, maar op den duur raakt de maat vol."

Intussen blijven de dorpen nog in het donker. Abiamofo zegt dat op 11 september een openbare aanbesteding begint voor levering van brandstof aan de dorpen. De intentie is permanente stroomvoorziening. "Daarvoor maken wij ons sterk. Er zijn wat opties." De bewindsman verwijst onder meer naar (af)lopende projecten die er zijn via de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en India (creditline) voor de aanschaf van zonne-energie aan dorpen in het binnenland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina