Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Unleaded brandstofprijs kan SRD 11 worden

Unleaded brandstofprijs kan SRD 11 worden

31/08/2020 08:08 - Gilliamo Orban

Als de koers voor de US dollar officieel op SRD 14 wordt vastgesteld, zullen brandstofprijzen als een raket de lucht inschieten.-.

Als de koers voor de US dollar officieel op SRD 14 wordt vastgesteld, zullen brandstofprijzen als een raket de lucht inschieten.-. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Mocht bij Centrale Bank van Suriname (CBvS) de wisselkoers SRD 14 worden voor de US dollar, zal de brandstofprijs drastisch stijgen. De benzineprijs is gekoppeld aan de wisselkoers van de CBvS, namelijk SRD 7,52 voor de US dollar. “Bij het maken van een snelle berekening kan de unleaded brandstofprijs, die nu ongeveer SRD 7 is, SRD 11 worden”, becijfert Sirodjenie Jankie, voorzitter van de Surinaamse Servicestation Exploitantenbond (SSEB), in gesprek met de Ware Tijd.

Zij wilde zich in principe niet wagen aan het voorspellen van een brandstoftarief. "Het gaat om een gevoelige zaak, omdat een officiële verhoging van de benzineprijs effect gaat hebben op de samenleving", zegt Janki doelende op de verhoging van prijzen in de winkels. Indien de Staat de pompprijs niet subsidieert, zal er een marktconforme prijs worden gehanteerd.

Janki wijst erop dat de SRD niet officieel is gedevalueerd. De handelsbanken hebben toestemming gehad van CBvS om de US dollar voor maximaal SRD 14 te verkopen. De voorzitter verduidelijkt echter dat de pomphouders de brandstofprijs niet zelf bepalen. De overheid stelt de winstmarge vast.

"Als inderdaad de CBvS-koers voor de US dollar naar SRD 14 gaat, zijn we geleverd. Wi o dede ini a film", reageert Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname. Hij wijst erop dat hij al heeft aangegeven dat bijna alle producten worden geprijsd op een wisselkoers van SRD 15 voor de US dollar of zelf tegen een hogere koers. Daarom kunnen volgens hem in principe prijzen van goederen niet verder omhoog.

"Maar we weten allemaal dat als er een verandering komt door de overheid, zonder dat die strenge maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat er wordt gespeculeerd, zullen we problemen krijgen. De voorbereiding van de overheid om de aanpassing te plegen is slecht en dat vind ik bijzonder jammer", klaagt Alleyne. Hij had burgers eerder geadviseerd om hun vreemde valuta niet in te wisselen bij cambio's, maar bij de banken. De cambiohouders bepalen volgens hem zelf de hoogte van de wisselkoersen, terwijl de banken werken met de koers van CBvS.

"De importeurs hoeven dan niet de dure US dollar te kopen bij de geldkantoren, maar als ze met de banken werken kunnen ze goedkopere dollars vinden en bij de import van goederen kunnen deze goedkoper worden verkocht ", zei Alleyne toen. Echter, daarin is nu verandering gekomen, want zoals eerder vermeld, mogen de banken de US dollar voor maximaal SRD 14 verkopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina