Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Juspol stelt Covid Quick Response Team in

Juspol stelt Covid Quick Response Team in

31/08/2020 05:54 - Van onze redactie

Juspol stelt Covid Quick Response Team in

 

PARAMARIBO - Met het instellen van een Covid Quick Response Team door het ministerie van Justitie en Politie moet het handhaven van de Covid-19-maatregelen van de regering beter. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi zondagavond laten doorschemeren tijdens zijn televisietoespraak.

Hij gaf aan dat - net als de rest van de wereld - Suriname de gevolgen ondervindt van de Covid-19-pandemie. Het staatshoofd noemde zware belasting van de zorgsector en haast dagelijks coronadoden. Vanwege de community spreading heeft de regering daarom maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) zal de handhaving van de maatregelen verder moeten intensiveren. Het Covid-19 Coördinatieteam van het Korps Politie Suriname (CCT-KPS) overhandigde zaterdag zijn Integraal Handhavingsplan Covid-19 aan Juspol-minister Kenneth Amoksi. Het team bestaat uit tien man, inclusief Henry Seedorf (voorzitter) en Stanley Changoer (ondervoorzitter), beiden commissarissen van politie.

Het Covid Quick Response Team, dat bestaat uit politieagenten, militairen en medewerkers van Arbeidsinspectie en de bestuursdienst, zal speciaal worden belast met de handhaving van de maatregelen. "De politie en het Covid Quick Response Team zullen verscherpt handhaven en optreden", waarschuwde Santokhi toen hij het had over het verbod op (huis)feesten, dat niet altijd is nageleefd door de samenleving. De president gaf aan dat zijn regering dinsdag in De Nationale Assemblee meer in detail zal gaan op de technische aspecten van de Covid-19-situatie.

Op 26 augustus had hoofdinspecteur Humphrey Naarden tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team aangegeven dat de politie nog geen boetes oplegde aan overtreders van de wet 'Uitvoering uitzonderingstoestand' omdat er "juridische oogjes en haakjes" waren. Hij sprak de verwachting uit dat nog die week of anders deze week de 'problemen' zullen zijn verholpen.

Wat de politie wel deed was met name mensen die zich niet hielden aan de avondklok over te brengen naar de Politieacademie aan de Commewijnestraat. Daarnaast werden de bruggen afgesloten en mini roadblocks opgezet. Maar ook in het tweede weekend streek de politie over haar hart en werden aangehouden personen na een poosje naar huis gestuurd na een ernstige waarschuwing.

Delen van de samenleving vinden dat doordat de politie steeds door de vingers kijkt en zich niet houdt aan haar eigen maatregelen - zoals het sluiten van de bruggen om acht uur 's avonds vrijdag - de bevolking de zaak niet al te serieus neemt. Voor de komende twee weekends geldt een total lockdown die vrijdagavond acht uur ingaat en maandagochtend vijf uur afloopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina