Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering schrapt kabinetstoelage

Regering bespaart SRD 2,3 miljoen met schrappen kabinetstoelage

29/08/2020 00:00 - Van onze redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft de zogeheten kabinetstoelage geschrapt.

President Chandrikapersad Santokhi heeft de zogeheten kabinetstoelage geschrapt. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De zogenoemde kabinetstoelage wordt niet langer betaald aan functionarissen op het kabinet van de president. Met deze maatregel, die per presidentieel besluit is geschrapt, wil het staatshoofd volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) een aanzet geven voor besparingen en bezuinigingen. Door de kabinetstoelage te schrappen, komt er maandelijks SRD 2,3 miljoen vrij.

De kabinetstoelage was een aanvullende waardering voor functionarissen die werkzaam zijn op het kabinet van de president. Volgens het CDS werd deze in oktober 2010 ingevoerd, waarbij de werknemers op hun bezoldiging tijdelijk 50 procent werd toegekend in het kader van een financiële overgangsregeling. Om de economie zo gauw als mogelijk op spoor te krijgen zullen de maatregelen van de regering bestaan uit het verhogen van de inkomsten en het zoveel als mogelijk beperken van uitgaven. Dat moet resulteren in de nodige balans.

Eerder deze week had Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gewezen op besluiten die niet erop duiden dat de regering-Santokhi/Brunswijk bezig is met bezuinigingen. Hij noemde het huren van 23 Toyota Landcruiser Prado's voor tweehonderd US dollar per dag. Ramautarsing stelde dat wanneer de regering offers vraagt van de samenleving de overheid - met de regeringsleden voorop - het voorbeeld moet geven. "Zo lang de crisis duurt en offers gevraagd worden van het volk moeten regeringsleden ook offers brengen", vindt hij.

In een open brief aan president Chandrikapersad Santokhi donderdag zei DOE-voorzitter Steven Alfaisi dat ook beleidsmakers solidariteit moeten tonen. Hij droeg vijftien kortetermijnvoorstellen aan, die snel en eenvoudig te implementeren zijn. Eén daarvan is bezuiniging op volgauto's van hoge regeringsfunctionarissen, afschaffen van beveiliging en volgauto's voor directeuren van ministeries en parastatalen en een maandelijkse maximum op benzineverbruik en telefoongebruik. Een ander voorstel is dat hoge regeringsfunctionarissen en directeuren van parastatralen 15 procent van hun netto-inkomen afdragen voor een fonds ten behoeve van behoeftige gezinnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina