Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VES betreurt 'amateuristisch' beleid

VES betreurt 'amateuristisch' beleid

27/08/2020 00:00 - Ivan Cairo

VES-voorzitter Winston Ramautarsing stelt dat wanneer de regering offers vraagt van de samenleving, de regeringsleden het voorbeeld moeten geven.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing stelt dat wanneer de regering offers vraagt van de samenleving, de regeringsleden het voorbeeld moeten geven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) wijst de onsamenhangende wijze waarop de regering maatregelen doorvoert af. Van het pakket dat een maand geleden door de raad van ministers is goedgekeurd is volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsing niets te merken. Daardoor is ook niet duidelijk of de aangekondigde maatregelen de gewenste verlichting zullen brengen. Hij beseft dat sommige maatregelen noodzakelijk zijn gezien de zeer slechte staat van ‘s lands financiën, maar het moet een samenhangend en evenwichtig pakket zijn.

VES heeft tijdens de hoorzitting met de coalitieleiders op 16 juni een uitgebreid pakket aan maatregelen gepresenteerd. Het gaat onder meer om productiestimulering, belastingen en een sociaal vangnet, die in een samenhangend evenwichtig structureel herstructureringsprogramma passen, zegt de voorzitter. "Het staatsapparaat is te groot en onbetaalbaar geworden. Op bestuurlijk gebied staan centraal bezuinigingen aan de top door ministeries samen te voegen, overdreven privileges van bestuurders te saneren, het aantal beleidsadviseurs te verminderen als voorwaarde voor het vragen van offers van de bevolking. Ook zouden de regering, het parlement, topadviseurs en hun directe relaties hun vermogens vooraf formeel dienen vast te leggen, zoals staat in de Anti-corruptiewet."

VES heeft invoering van een tijdelijke solidariteitsheffing en permanente verhoging van de governmenttake op brandstof voorgesteld. Maar als onderdeel van een totaal pakket van inkomens- verhogende maatregelen waaronder administratiekosten of leges voor overheidsdiensten, concessie- rechten, retributies op goud, hout, kleinmijnbouw, grondhuur en forse verhoging van erfpacht-canon. Het subsidiebedrag van SRD 3,4 miljard moet fors worden verlaagd. Hiertoe zullen de energie- en watertarieven verhoogd moeten worden. "Alleen daardoor zal je het gat van minimaal SRD 250 miljoen elke maand kunnen dichten", zegt Ramautarsing. Het pakket moet sociaal evenwichtig zijn, dus dient het Statistiekbureau met prioriteit de armoedegrens te bepalen en er moet een opgeschoond databestand voor subjectsubsidie of sociaal vangnet worden opgezet. "Dit samenhangende programma zal door het IMF goedgekeurd moeten worden als conditie voor het herschikken van buitenlandse schulden. Geen enkel land of financieringsinstelling zal onze schulden herschikken zonder een dergelijk programma."

De VES-topman heeft kritiek op de wijze waarop de verhoging van de governmenttake op de brandstofprijs is ingevoerd. Na een plotselinge en voor de brandstofsector en samenleving verrassende aankondiging werd die ingetrokken. Enkele dagen later werd de prijsverhoging toch doorgevoerd zonder dat deze, zoals was beloofd, goed met de sector en de bevolking werd gecommuniceerd. "Dat is gewoon amateuristisch bestuur. Zo draai je een land niet", stelt de econoom. Ramautarsing wijst erop dat president Santokhi veel kritiek had op de vorige regering. "Dan moet je het beter doen, niet slechter." De VES-voorman vindt het erg dat de regering de mond vol heeft van samen doen, consulteren en betrekken van anderen, "maar in de praktijk doet ze dingen in achterkamertjes en in het geheim kondigt ze dingen af".

Hij is ook niet blij met besluiten die niet erop duiden dat de regering bezig is met bezuiniging en wijst op het huren van 23 Toyota Landcruiser Prado's voor de regeringsleden voor tweehonderd US dollar per dag. Dit is ongepast omdat de belastingbetaler betaalt. Ramautarsing stelt dat wanneer de regering offers vraagt van de samenleving de overheid - met de regeringsleden voorop - het voorbeeld moet geven. Hij vraagt zich af waarom de bewindslieden hun privévoertuigen die ze reden voordat ze minister werden niet gebruiken totdat de huidige crisis voorbij is en betere tijden zijn aangebroken. "Zo lang de crisis duurt en offers gevraagd worden van het volk moeten regeringsleden ook offers brengen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina