Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Granman Trio's belet jagers om gebied te betreden

Granman Trio's belet jagers om gebied te betreden

27/08/2020 07:52 - Gilliamo Orban

Granman Asongo Alalaparoe wil geen (sport)jagers in wat hij omschrijft als het leef- en woongebied van de Trio's.

Granman Asongo Alalaparoe wil geen (sport)jagers in wat hij omschrijft als het leef- en woongebied van de Trio's.  

PARAMARIBO - Granman Asongo Alalaparoe van de Trio-inheemsen heeft onlangs jagers weggestuurd uit een plek die volgens hem behoort tot het woon- en leefgebied van zijn stam. Hij heeft ongeveer honderd bomen laten omzagen ter hoogte van een plek die Dalbana wordt genoemd en de omgehakte bomen op de weg laten liggen om verkeer onmogelijk te maken.

Het gaat om een weg die loopt van de Kabalebo- naar de Lucierivier. Het gebied is al een poos ontbost, nadat het stamhoofd het verzoek daarvoor had gedaan aan toenmalig president Desi Bouterse. De 140 km lange wegstrekking is jarenlang overwoekerd geweest, maar nu die weer begaanbaar is, maken jagers er gebruik van. "We noemen hen geen sportjagers, maar vernietigers van de natuur. Ze hebben tientallen schedels van bijvoorbeeld pingo's en tapirs, waaraan nog vlees was, langs de weg gelaten en dat heeft ons boos gemaakt", zegt Pildas Tawadi, tolk van de granman, tegen de Ware Tijd.

Tawadi stelt namens het dorpshoofd dat de weg nog niet officieel open is, waardoor eigenlijk niemand er gebruik van mag maken. De granman gaat hierover binnenkort praten met de centrale overheid. "Als de weg wordt geopend mag iedereen daar gaan jagen. We zullen wel eerst praten met de buitenstaanders, want ze moeten zich houden aan de regels. Je kan geen delen van wild langs de weg laten, omdat hierdoor ook een enorme stank ontstaat", klaagt Tawadi. Hij wijst erop dat de inheemsen alle vlees van het wild eten, dus ook wat aan de kop is.

Het stamhoofd gaat volgens hem pleiten dat er een post van de dienst 's Lands Bosbeheer wordt opgezet in het gebied. Het is ook de bedoeling dat mensen van de Trio-gemeenschap langs de weg zullen wonen. "We gaan niet toestaan dat er concessies worden uitgegeven, want de weg is niet met die bedoeling aangelegd." Nu de wegverbinding is ontbost, kunnen straks de Trio's van gemeenschappen zoals Amatopo op de weg die leidt naar Apoera komen en van daaruit verder reizen naar Paramaribo. "We betalen nu veel aan vliegmaatschappijen om weinig goederen te transporteren. Straks kunnen we via de weg veel meer vervoeren", onderbouwt Tawadi één van de reden voor aanleg van weg.

Sportjager Gerold Cheng-A-Hung is niet te spreken over de wijze waarop de granman de jagers heeft behandeld, omdat hij niet het recht daartoe zou hebben. "Elke Surinamer mag zich begeven op openbare plaatsen, want wanneer deze inheemsen naar de stad komen, hoeven ze ons geen toestemming te vragen." Cheng-A-Hung vindt dat jagers onterecht "vernietigers van de natuur" worden genoemd. Er wordt volgens hem niet gejaagd om het geschoten wild te verkopen. "Het is voor ons geen middel van bestaan. We hebben niet veel vlees nodig en schieten niet los en vast op de dieren." Hierdoor kan er volgens hem geen sprake zijn van "tientallen koppen" die langs de weg zijn achtergelaten zoals wordt beweerd. Hij geeft wel toe dat er verschillende groepen in het gebied op jacht gaan.

De jager heeft er zijn bedenkingen over dat de granman is geland met een helikopter, die naar de Ware Tijd verneemt eigendom is van piloot Gilbert S. die een toeristenoord heeft te Amatopo. Hij en een medeverdachte zijn onlangs in verzekering gesteld, op verdenking van cocaïnetransport met een vliegtuig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina