Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Basi Ramon beweert kruidenthee tegen corona te maken

Basi Ramon beweert kruidenthee tegen corona te maken

26/08/2020 00:00 - Naomi Hoever

Tap' basi Ramon Mac-Nack (l) kreeg op 4 maart de felicitaties en een certificaat van toenmalig minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, bij zijn formele erkenning door het ministerie als officiële beoefenaar van de traditionele geneeskunde.

Tap' basi Ramon Mac-Nack (l) kreeg op 4 maart de felicitaties en een certificaat van toenmalig minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, bij zijn formele erkenning door het ministerie als officiële beoefenaar van de traditionele geneeskunde.  

PARAMARIBO - Ramon Mac-Nack, beter bekend als 'Tap basi', heeft met zijn vrouw Melissa en de staf van het winti-instituut Kunjhe Akata kruidenthee geschonken aan het bejaarden- en verpleeghuis Ashiana. Dit middel zou volgens hen preventief werken tegen Covid-19. Verder beweert het instituut ook dat de thee mensen die besmet zijn kan genezen.

Volgens de 'kruidendokter' heeft het mengsel bewezen positief te werken bij patiënten die positief getest waren op Covid-19. Mac-Nack zegt dat hij al bij de uitbraak in Albina had gevraagd om de grenzen goed te sluiten en de thee toe te dienen. Aan zijn verzoek is geen gehoor gegeven.

Hij zegt dat duizenden mensen het middel hebben gebruikt. Op de vraag waarom er nog steeds mensen doodgaan als er een medicijn is zegt de natuurgenezer dat er geen toestemming werd gegeven voor het gebruik ervan. "Met deze stap hoop ik dat het verandert. Eigenlijk hoeven geen mensen te overlijden, als ze de drank maar preventief gebruiken. We pretenderen niet de uitvinder te zijn, maar we hebben wel gestadig aan iets gewerkt."

Ook aan het Covid-19-managementteam is het mengsel aangeboden, maar er is geen bereidheid getoond vanuit die zijde. Anderzijds beweert de tap basi' dat vooral over de grenzen het aftreksel gewild is. Volgens zijn echtgenote werkt het winti-instituut Kunjhe Akata er hard aan om de weerstand van ouderen te verbeteren. De natuurgenezer wil volgens haar voorkomen dat senioren besmet raken. De kruiden zijn bestand tegen onderliggende ziektes.  Zij legt uit dat de 'osodresi' preventief en curatief werkt. Het is bloeddrukverlagend en helpt tegen een hoog cholesterol.

Mac-Nack zegt de medische wereld niet af te kraken, "want die heb je ook nodig". Hij raadt wel af om de kruidenthee samen met officiële medicijnen te gebruiken. De donatie is in samenspraak met directrice Christin Alspeer van Huize Ashiana en Sheila Dalger, hoofdzuster van de medische dienst, gedaan. "Behalve de wetenschappelijke benadering is Suriname ook bekend met de traditionele genezing", aldus Dalger. Alspeer zegt te hebben begrepen dat Mac-Nack gecertificeerd is en bekendheid geniet.

De directrice is dankbaar voor het minimale aantal besmettingen onder medewerkers bij Ashiana. Ze benadrukt dat de mensen buiten de instelling besmet zijn geraakt. Tot nu toe heeft geen enkele bewoner het coronavirus opgelopen. De toediening van de thee zal geschieden na afstemming met de arts van het tehuis. Dalger: "Wij vertrouwen erop dat de samenstelling sterk is. We hopen een groot deelvan de ouderen de kruidenmedicatie te geven, zonder dat er botsing plaatsvindt met de westerse medicijnen. De verantwoordelijkheid willen wij op ons nemen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina