Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wallet-politiek

COLUMN: Wallet-politiek

24/08/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Wallet-politiek

Giwani Zeggen  

Complimenten aan de regering. Als je het mij vraagt, zijn ze dertig dagen te laat met de verhoging van de brandstoftarieven. Zoals ik al meerdere keren op deze plek heb geschreven, zullen wij de rekening van tien jaar NDP-beleid moeten betalen. Hoe eerder wij door de zure appel heen bijten, des te beter. Het wachten is nu op het afschaffen van de subsidie op water, gas en elektriciteit. Dat hoeft niet voor alle nutsvoorzieningen in één keer naar nul. Zeker stroom niet. Het gaat pijn doen, dat snap ik. Uiteraard moet er een bijbehorend vangnet zijn voor Surinamers die het dan echt moeilijk krijgen.

Misschien denkt u nu dat ik gek ben geworden. Dat is het niet. In september 2015 schreef ik op deze plek de column 'Vierkant achter Bouterse'. De strekking was: schaf alle subsidies af en help de Surinamers die echt hulp nodig hebben. Uiteraard is dat advies door de toenmalige regering in de wind geslagen, hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) enkele maanden later hetzelfde heeft aanbevolen. Echter, echter, echter, ik stelde ex-president Desi Bouterse ook enkele voorwaarden. Het staatshoofd moest zich ontdoen van de Tarantula's, stoppen critici weg te zetten als staatsvijanden, de overheidsuitgaven ernstig terugdringen en de corruptie aanpakken!

Hetzelfde zou ik ook aan president Santokhi willen meegeven. Vooral dat laatste, de corruptie. Alleen toont deze regering nu al niet te willen breken met corruptie. De hoofdverantwoordelijke daarvoor is de president. Niemand anders! Zoals ik Bouterse op deze plek verantwoordelijk hield, zal ik dat nu ook doen met Santokhi. Je verschuilen achter coalitiepartners of individuen van coalitiepartners die kandidaten naar voren schuiven, zoals in het geval van de Abop en Leo Brunswijk, gaat bij mij niet op. Daarom geeft de Grondwet van Suriname de president verregaande bevoegdheden.

Het ergste is echter dat de president zijn eigen echtgenote plaatst in de raad van commissarissen bij Staatsolie. Dat ze een prachtig cv heeft, doet niet ter zake. Dat zal allemaal wel. Het blijft nepotisme, een vorm van corruptie. Precies op dit soort besluiten van de regering Bouterse-Adhin richtte de kritiek zich de voorbije jaren. Juist vanwege dit gedrag zijn Surinamers de straat opgegaan. Ook het argument, dat subtiel hier en daar in de discussie wordt gegooid, dat zij er is om Leo Brunswijk te controleren, snijdt geen hout. Als de president zijn coalitiepartner niet vertrouwt, moet hij nieuwe verkiezingen uitschrijven!

Het laatste wat moet gebeuren is, dat wij op dezelfde voet doorgaan, alsof het 'business as usual' is, zij het met andere poppetjes. Dat is niet wat aan het volk is beloofd, noch minder waarvoor Suriname op 25 mei heeft gekozen! Aan het begin van de 'We Zijn Moe'-protesten vroeg ik precies op deze plek: 'Wat is het alternatief?' Het antwoord was: 'Alles is beter dan Bouterse en de NDP.' Ik was het daar absoluut niet mee eens, want dan zeg je eigenlijk dat minder corruptie en iets meer rechtsstaat al voldoende zijn. Ik wil het beste voor Suriname. Nee, ik eis het beste voor mijn land! Wat wij zich nu zien ontwikkelen, is verre van het beste.

Het lijkt er meer op alsof wij als Surinamers in een politieke versie van het piramidespel 'Wallet' zijn beland. Bedacht door de NDP en haar sponsoren. Die hebben de voorbije jaren kunnen 'cashen' op basis van de 115.000 invites die ze hebben geronseld. Vervolgens heeft de NDP de groep in tweeën gesplitst en de VHP en Abop, met ruim 130.000 eigen invites, als de respectieve beheerders aangesteld. De NPS en PL promoten flink, in de hoop ook eens aan de beurt te komen. En wij, het volk van Suriname, wij vormen de basis van de piramide!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina