Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruth's Farm bloeit in Covid-19-tijd

Ruth's Farm bloeit in Covid-19-tijd

23/08/2020 16:08 - Sharon Singh

Ruth's Farm bloeit in Covid-19-tijd

Foto: FB Ruth's Farm  

PARAMARIBO - Ze is van huis uit ontwerpster en oefende haar beroep met plezier uit. Tot Covid-19 dan. Ze moest met de meeste spoed naar een ander alternatief uitkijken. “Kleding kopen in crisistijd is not done. Je mag overigens niet uitgaan”, zegt Wanda Rensch. Ze ging dus terug naar de basis: kruidengebruik uit oma’s tijd.

Om te surviven begon ze met kippen kweken en gaf geregeld tips aan haar volgers. Ook over planten en kruiden post ze veel. "Ja, het is de bedoeling dat ik een volwaardige boerderij opzet, maar er is nu zo een rush op de kruiden dat ik niet in de gelegenheid ben."

Kurkuma, laos en gemberplantjes biedt ze dagelijks aan. Daarnaast heeft ze van de medicinale knollen poeder. De recepten die ze op haar pagina aanbiedt, zijn uitgetest op haar klanten en in sommige gevallen op zichzelf. "Het effect zal niet op iedereen hetzelfde zijn. Gelukkig gaat het hier om natuurlijke producten en geen chemische, waardoor het lichaam makkelijk afstoot wat niet nodig is."

Rensch komt uit het binnenland en elke stam heeft haar eigen kennis en toepassing van medicinale kruiden. Een wormkuur bijvoorbeeld van vroeger heeft als ingrediënten lemmetjessap en gestampte knoflook.

Eén van de drankjes die steeds wordt aangeprezen vanwege de voordelen is kurkuma. Haast eenieder in Suriname, althans die kookt, maakt gebruik hiervan. Bij de Javanen in de gele rijst en bij de Hindostanen in een masalaschotel.

Kurkuma is een gele wortel die tot één van de heilige kruiden wordt gerekend. Het bevat een hoge dosis aan natrium, kalium en antioxidanten. Het laatste is belangrijk voor het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Er wordt ook aanbevolen om de kurkuma te gebruiken met gember en zwarte peper voor een beter resultaat.

De recepten van Rensch ontlokken veel reacties. "Had ik het niet op deze manier gedaan, dan zou ik geen klanten krijgen. Dus het promoten op sociale media heeft ertoe geleid dat ik dagelijks klanten krijg." Haar intentie was om mensen te stimuleren om zelfvoorzienend te zijn. Ze biedt daarom ook plantjes aan. Wat blijkt is dat vele klanten liever de producten kant-en-klaar kopen.

Rensch weet niet alles van huismiddeltjes af. Indien nodig doet ze een beroep op haar familie. Ze verdiept zich wel in de plantjes en kruiden die ze ten verkoop aanbiedt. Ze houdt graag praatjes met landbouwers die zelf ook ervaring hebben in het telen en de werking van gewassen en specerijen. Op die manier leert ze meer over onze rijkdom aan medicinale planten.

Rensch merkt ook wel dat er mensen komen met andersoortige klachten. In dit geval koppelt ze terug met haar vriendin die diëtiste is. Zelf plant ze in het klein, maar door de toenemende vraag aan kruiden en specerijen denkt ze in het groot te gaan planten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina