Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kansen rijstsector moeten beter worden benut'

'Kansen rijstsector moeten beter worden benut'

18/08/2020 05:54 - Beta Debidien

Elk jaar is het kommer en kwel met de rijstsector. Daarom zullen het parlement en de regering binnenkort hierover vergaderen. DNA-voorzitter Marinus Bee vindt namelijk dat de kansen die de sector biedt moeten worden benut.

Elk jaar is het kommer en kwel met de rijstsector. Daarom zullen het parlement en de regering binnenkort hierover vergaderen. DNA-voorzitter Marinus Bee vindt namelijk dat de kansen die de sector biedt moeten worden benut. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De kansen die de rijstsector biedt, moeten maximaal benut worden, omdat een goed functionerende sector goed is voor het hele land. De Nationale Assemblee zal in een vergadering met de regering de problemen van de rijstsector en mogelijke oplossingen bespreken. Dat heeft parlementsvoorzitter Marinus Bee zaterdag in Nickerie gezegd.

Hij sprak met belanghebbende groeperingen zoals de Surinaamse Padieboerenassociatie en de Vereniging van Padieproducenten (VPP). "We hebben opnieuw de problemen aangehoord en zijn ook blij dat er oplossingsmodellen zijn voorgesteld", zegt Bee. "Het zijn dezelfde dingen die wij vaker horen. De vijf parlementariërs die Nickerie vertegenwoordigen zullen zeker de ruimte krijgen om de situatie in de sector te bespreken."

De voorzitter verwees naar het recente bezoek van de minister van LVV, Prahlad Sewdien, aan het district. Ook bij die gelegenheid heeft de rijstsector haar noden aangekaart. VPP-voorzitter Bramdew Rampadarath heeft de gelegenheid aangegrepen om te verwijzen naar een verzoek voor grond voor het bouwen van faciliteiten voor kleine rijstboeren. Het gaat om een droger, opslagplaats, pelmolen en een kartonfabriek. Voor dit laatste zal het kaf van de padie als grondstof worden gebruikt. De financiering is rond en "als wij vandaag het terrein toegewezen krijgen, beginnen wij morgen al met de voorbereidingen".

De VPP heeft ook het oud zeer van de in haar ogen slechte opkoopprijs van padie opnieuw aan de orde gesteld. "Verwerkers en exporteurs bepalen vaker eenzijdig de prijs waarbij er geen sprake is van vraag en aanbod." De voorgenomen faciliteit zal dienen voor het opkopen en verwerken van padie van de kleine rijstboeren, om die vervolgens op te slaan. Deze aanpak zal naar verwachting leiden tot een redelijke opkoopprijs. "Wij willen geen ad hoc-oplossingen, maar een structurele aanpak voor de problemen in de rijstsector."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina