Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • INGEZONDEN: Machtsdronken of onkunde

INGEZONDEN: Machtsdronken of onkunde

15/08/2020 16:04

INGEZONDEN: Machtsdronken of onkunde

 

De/mijn hoge verwachtingen ten spijt. In nog geen maand aan de macht heeft de nieuwe coalitie – VHP, Abop, NPS en Pertjajah Luhur – het voor me verbruid. Alle mooie woorden en beloften blijken waardeloos en rest slechts één conclusie: same sh*t, different cast (excuse my French).

Er lijkt een hebi te zijn als je aan de macht komt in Suriname. Alle mooie woorden, alle beloften worden vergeten. Principes? Die worden heel makkelijk overboord gegooid. Ik hou me hart vast, want nogmaals dit alles voltrekt zich terwijl de regering er nog geen volle maand zit.

Als ik bepaalde benoemingen zie, handhaving van op zijn zachtst gezegd discutabele figuren, dan rijst bij mij de vraag: is dit alles het resultaat van de (geheime) ontmoetingen met de vorige president? Is dit alles het resultaat van de sponsoring van de Abop door de Surinaamse magnaat? Of is het gewoon lak hebben aan het Surinaamse volk? Of vloeit dit alles voort uit onkunde?

Er is een coalitie gevormd op basis van de stembusuitslag die een duidelijk signaal gaf: we willen kappen met bepaalde zaken. Maar nu al is de euforie geluwd, want dit gaat gewoon dezelfde kant op. En eigenlijk begon het al heel vroeg. Een man, een man, een woord, een woord werd al heel snel terzijde gelegd door de Abop die ineens - tegen de afspraken in - een ministerie opeiste dat aan partner NPS was toegekend. Nog erbij de partner met wie een 'sweri' was gemaakt.

Loyalisten van beide partijen claimden toen hun gelijk. Kennelijk uit vrees dat eventuele regeermacht haar zou kunnen ontlopen deed de VHP niets. Immers, Abop terugfluiten zou ervoor kunnen zorgen dat Abop met de NDP zou kunnen gaan samenwerken. Of was het van zolang mijn ministeries veilig zijn, doen ze maar. De harde taal van onder anderen Patricia Etnel ten spijt - wij geven het ministerie niet op (woorden van gelijke strekking - de NPS koos ervoor in het pact te blijven in plaats van de rug te rechten. Maar ja, kennelijk denken ze bij het groene erf liever 'vriendje' zijn dan nog vijf jaar in de oppositie.

Daarna volgde de episode 'DNA-voorzitterschap/vicepresidentschap' met de onbetwiste hoofdrol voor Ronnie Brunswijk, terwijl er kundigere personen van onbesproken/goed gedrag zijn binnen zijn eigen partij. Maar nee, de voorzitter moest en zou eerst parlementsvoorzitter worden en vervolgens vp. Kritiek werd afgewimpeld; de etnische snaar werd bespeeld. Den no lobi dyuka, omdat hij een marron is, is er zoveel kritiek. Zelfs geschoolde marrons lieten zich daartoe verleiden. Niemand die openlijk zijn ontevredenheid durfde uit te spreken, want het is Ronnie, het is Bigi Bravo.

Vervolgens kwam de episode Communicatiedienst Suriname. NII moest worden vergeten, zo erg, dat de nieuwe coalitie compleet in de mist ging met het logo. Kritiek uit de samenleving ten spijt, het (coalitie)logo staat er nog steeds. Maar de CDS zou nog meer, pijnlijke blunders maken. Zoals het weren van Ruben del Prado uit M'manten Taki.

Met de Covid-19-persconferentie en nieuwsverstrekking loopt het ook beroerd. Van enige regelmaat van de persmomenten is totaal gesproken en op tijd beginnen schijnt totaal niet het sterkste punt van CDS/Covid-19 Outbreak Control Team te zijn. En als klap op de vuurpijl vrijdag weer een blunder die veel weg had van het weghouden van de lastige pers onder het mom van Covid-19-protocollen. Wanneer gaat de president ingrijpen bij CDS of is het echt de bedoeling de confrontatie bewust aan de te gaan met de media. En het waren deze mensen die kritiek hadden op de vorige regering en het handelen van onder anderen Cliff Limburgen en consorten.

Wanneer je dan denkt dat je in die maand van regeren niet meer zal worden verrast, volgen dan de benoemingen van leden van rvc en districtscommissarissen. Waarbij duidelijk is dat het alleen mooie woorden waren en loze beloften. Anders benoem je Reshma Mangre niet in de rvc van de SLM, nota bene kort nadat je Ebu Jones (NDP) terecht hebt 'ontmaskerd'. Daarmee toont de nieuwe coalitie slechts nieuw in naam te zijn, voor de rest is het van hetzelfde laken een pak.

En alsof dat niet genoeg is besluit de Abop (of moet het zijn Ronnie Brunswijk?) of all people de meest dubieuze districtscommissaris - Mike Nerkust - te behouden. Tweeëneenhalve maand geleden riep de coalitie nog in koor: "GEEN VERTROUWEN MEER in Nerkust! Wat veranderde er in die periode dat je hem nu wel behoudt? O ja, er was gesproken met Desi Bouterse!

En to top it off draagt de Abop een andere 'controversiële' figuur - Andy Rusland - voor om namens de partij in de rvc van de EBS zitting te nemen. Ten minste twee vooraanstaande leden lieten in het openbaar hun misnoegen uiten wat de gedachte versterkt dat ook bij deze vier partijen partijdemocratie dood is en het de voorzitter is die alles bepaalt. Jammer, heel jammer dit alles in nog geen maand. Het was na 25 mei gewoon te mooi om waar te zijn. Met politiek Suriname komt het nooit meer goed!

Oscar Schubert

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina