Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Je kunt geen ijzer met handen breken'

Aannemersvereniging begrijpt bezuinigingsmaatregel

14/08/2020 18:03 - Merredith Bruce

Minister Riad Nurmohamed wordt lof toegezwaaid: "Jong, dynamisch en goed geschoold."

Minister Riad Nurmohamed wordt lof toegezwaaid: "Jong, dynamisch en goed geschoold." Foto: CDS  

PARAMARIBO - De Algemene Aannemersvereniging (AAV) kan volgens voorzitter Anthony Wong goed begrijpen waarom er voorlopig geen grote infrastructurele projecten kunnen worden uitgevoerd. Daarvoor heeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) deze week gepleit, vanwege de slechte financiële positie van de overheid.

Dat dit voor de sector minder inkomsten zal betekenen, is volgens de AAV-voorzitter een onvermijdelijk gevolg. "Natuurlijk zal dat het geval zijn, maar als er geen geld is, is er geen geld. Je kunt geen ijzer met handen breken", reageert hij tegenover de Ware Tijd. Wong onderstreept - net als de OW-minister - dat er "een hoop achterstallige" betalingen zijn van de vorige regering.

Volgens de bewindsman moet er vanaf 2013 ruim vijfhonderd miljoen Surinaamse dollar betaald worden aan schulden. Om hoeveel aannemers het gaat, kan Wong niet zeggen, omdat niet allemaal bij de vereniging zijn aangesloten. Het ministerie heeft ondertussen met de aannemers gesproken over de aflossing. Wong zegt dat er geen betaaltermijn is afgesproken.

Hij wijst erop dat er nog veel in kaart moet worden gebracht voor wat betreft de inkomsten van de Staat. Daarover zijn de ministeries van OW en Financiën met elkaar in contact. Pas wanneer er duidelijk zicht is daarop, kan worden overgegaan tot de uitbetaling. De vereniging is daarover "heel erg optimistisch", zegt haar voorzitter.

Dit optimisme is deels gebaseerd op een kennismakingsgesprek dat donderdag is geweest met de bewindsman. Daar is onder meer naar voren gekomen op welke wijze de vereniging kan bijdragen aan het beleid van het ministerie en daarin kan participeren. De AAV-voorzitter spreekt van een open, transparant en nuchter gesprek. "Ik denk dat de minister een heel goede is voor deze positie. Jong, dynamisch en goed geschoold."

Door positieve verwachtingen die er zijn, denkt de AAV-voorzitter niet dat er bij de huidige regering sprake zal zijn van een vertrouwenscrisis zoals dat het geval was bij de vorige met als belangrijkste kenmerk de achterstallige betalingen. "Deze minister komt zelf uit het bedrijfsleven en hij weet precies hoe dingen zullen gaan. Ik maak me dus niet al te veel zorgen, ik weet dat het nu goed zal komen. Daarin hebben wij het volste vertrouwen." Desondanks bekijkt de vereniging een modus hoe declaraties efficiënter uitgewerkt kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina