Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huisartsen nog niet betaald

Huisartsen nog niet betaald

13/08/2020 10:01 - Amanda Palis

Mukesh Simbhoedatpanday vindt het niet kunnen dat het SZF het geld van de huisartsen nog niet heeft overgemaakt.

Mukesh Simbhoedatpanday vindt het niet kunnen dat het SZF het geld van de huisartsen nog niet heeft overgemaakt.  

PARAMARIBO - “Het is onkan dat de huisartsen nog niet hebben ontvangen, terwijl iedereen al geld heeft gehad”, zegt Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de huisartsensectie binnen de Vereniging van Medici Suriname, gebelgd tegen de Ware Tijd. Het gaat om de maandelijkse betaling door Stichting Staatziekenfonds (SZF) voor verleende diensten.

Simbhoedatpanday: "We wachten op het geld van juli. Met de vorige directeur van Volksgezondheid is afgesproken dat wij op elke 29ste van de maand zouden ontvangen. Dat gebeurde tot eind juni. Vooral in deze Covid-19-tijd is het ongehoord. Integendeel wordt er extra beroep op ons gedaan. Er wordt gezegd dat we frontliniewerkers zijn maar we worden niet gewaardeerd."

Het uitblijven van de betaling zou volgens informatie van het SZF aan Simbhoedatpanday te maken hebben met een Covid-19-besmetting vorige week bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). "Als reden hebben ze dus aangegeven dat het vertraagd is, doordat de bank enkele dagen moest sluiten, maar nu zijn we een paar dagen verder en we hebben nog steeds geen geld."

Jolanda Pronk, waarnemend directeur van het SZF, bevestigt de stagnatie. "We begrijpen dat de situatie nijpend is voor de artsen, maar we doen er alles aan om betaling te bespoedigen." De opdracht voor betaling wordt door het ministerie van Financiën gegeven en vervolgens wordt het geld door de CBvS overgemaakt naar SZF. "Zodra het geld op onze rekening staat kunnen wij overgaan tot betaling van de artsen", vertelt Pronk. Waarom de overmaking op zich laat wachten weet ze niet.

Simbhoedatpanday maakt zich vooral zorgen om de artsen met een klein cliëntenbestand, want zij zijn geheel afhankelijk van wat ze krijgen van het SZF. "Het zijn vaak jonge artsen die pas hun eigen praktijk zijn begonnen en dat kost geld. Er moeten vaste lasten en soms ook een hypotheek betaald worden. Andere artsen teren op hun reserve, maar ook die raakt op."

Veel huisartsen hebben de lonen van medewerkers en andere lasten uit eigen middelen moeten betalen. "Hoe gemotiveerd moeten we nog zijn om dit te blijven doen. We moeten ook extra geld uitgeven voor beschermingsmiddelen." Ondanks dat nog niet is betaald blijven de artsen werken. " We sluiten niet uit om te staken als de volgende betalingen niet zoals afgesproken op de 29ste op onze rekening staat", waarschuwt Simbhoedatpanday.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina