Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Aanpak corona ook zonder buitenlandse hulp'

Suriname zal ook zonder buitenlandse hulp corona moeten kunnen aanpakken

12/08/2020 18:34 - Arjen Stikvoort

Suriname zal ook zonder buitenlandse hulp corona moeten kunnen aanpakken

VMS-voorzitter Pieter Voigt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door het toenemende aantal personen dat besmet is met het coronavirus komt de reguliere zorg steeds meer onder druk te staan. Maar deze kan niet worden stilgelegd, omdat gezondheidszorg beschikbaar moet blijven. “De reguliere zorg mag door het coronavirus niet volledig tot stilstand komen. Het wordt wel lastig deze voort te zetten als de Intensive Care Units vol komen te liggen met coronapatiënten”, benadrukt Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), in gesprek met de Ware Tijd.

Voigt wijst daarom op de zelfdiscipline van een ieder om verspreiding van het virus tegen te gaan. "Het verspreidt zich alleen als men zich niet aan de Covid-19 voorzorgsmaatregelen houdt." Om de ziekte in bedwang te houden zal iedereen de maatregelen als niet onnodig uit huis gaan, vaak handen wassen, voldoende social distancing en het dragen van mond- en neusbedekking goed in acht moeten nemen.

De medicus stelt dat de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners bij coronabesmetting zorgvuldig bijgehouden en aangevuld wordt. Maar hij waarschuwt dat het tekort aan verschillende medicamenten voor andere ziekten aanhoudt. "Er moet hard worden gewerkt om deze ernstige tekorten van medicijnen tegen kanker en hiv-remmers zo snel mogelijk weg te werken. Dit geldt ook voor de gebruikelijke medicijnen voor andere ziekten en aandoeningen", uit de VMS-voorzitter zijn bezorgdheid.

Voigt is blij met de ondersteuning die een Nederlands medisch en zorgteam geeft bij behandeling van mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar die is niet oneindig." Ze stopt in principe op 1 oktober, dus over zes weken. Over mogelijke verlenging is (nog) geen afspraak gemaakt. In sommige Europese landen, waaronder Nederland, is corona weer in opmars en opvallend is dat steeds meer jongeren besmet raken. In tegenstelling tot eerder dit jaar toen de ziekte voor het eerst in Nederland de kop opstak, is het aantal opnames in ziekenhuizaen en op de afdeling internsieve zorg nog beheersbaar.

Het toenemende aantal besmettingen zou kunnen maken dat het moeilijk wordt om nieuwe medische teams naar Suriname te sturen, zegt Voigt. Bovendien is Suriname een hoog risicogebied. Dit betekent dat als de Nederlandse medici en andere zorgverleners die nu hier zijn terug naar huis vliegen, zij twee weken in quarantaine moeten. "We zullen ons dus klaar moeten maken om ook zonder de buitenlandse ondersteuning verder te kunnen. Overal zijn er limieten en dus zullen we het moeten doen met de middelen die dan voorhanden zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina