Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen dreigend explosiegevaar ammoniumnitraatvoorraden

Geen dreigend explosiegevaar ammoniumnitraatvoorraden

12/08/2020 08:04 - Ivan Cairo

Geen dreigend explosiegevaar ammoniumnitraatvoorraden

NCCR-hoofd Jerry Slijngard. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Een voorlopige evaluatie van de in Paramaribo aanwezige voorraden ammoniumnitraat vormen geen direct ontploffingsgevaar. Zo blijkt uit een voorlopige evaluatie van de autoriteiten. Toch wordt het spul met betrekking tot acties die de komende periode ondernomen zullen worden, benaderd en behandeld alsof het om explosieven gaat, zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngard aan de redactie van de Ware Tijd.

Maandag is onder supervisie van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een bespreking gehouden met betrokken en relevante partijen bij de ammoniumnitraat-kwestie. Vorige week werd na de fatale ramp in Libanon alarm geslagen over enorme hoeveelheden van de chemische stof die in en rondom Paramaribo is opgeslagen.

Tijdens de meeting is naar voren gekomen dat op drie locaties ammoniumnitraat is opgeslagen: de munitiebunker van het Nationaal Leger, de Kuldipsingh-haven en een magazijn van firma Haukes. Slijngard geeft aan dat er tijdens de bespreking een inventarisatie is gemaakt van de procedures wat betreft transport, opslag en beveiliging van de ammoniumnitraatvoorraden. "We hebben gekeken naar de procedures, de veiligheid bij de objecten waar de voorraden zijn opgeslagen en wat onder andere verbeterd moet worden om de veiligheid te upgraden". Ook de wet- en regelgeving is onder de loep genomen. Gebleken is, dat de wetgeving dateert van ver terug in de koloniale periode. "De regelgeving is heel erg oud, waardoor we eigenlijk niet meer ermee kunnen werken. Ook zijn er gaps in de procedures geconstateerd. Er zullen daarom voorstellen worden gedaan om de procedures aan te passen, zodat de procureur-generaal ook beter voorbereid besluiten kan nemen", aldus Slijngard.

Dinsdag heeft een inspectie van de verschillende opslaglocaties plaatsgevonden, maar woensdag gaan opnieuw inspectieteams in het veld om zich te oriënteren. Op basis van de rapportages die zullen worden gepleegd, zal er worden besloten of de voorraden al dan niet op andere locaties opgeslagen moeten worden. "De voorraden ammoniumnitraat hebben vooralsnog niet het predicaat van explosief, desondanks worden ze wel als explosief behandeld", zegt de NCCR-topman. Intussen is er besloten dat de beveiliging en bewaking van de opslagplaatsen wordt opgevoerd. Er wordt alvast een aanvang gemaakt met elektronische beveiliging, waarbij meer camera's zullen worden geïnstalleerd. Daarna zal per locatie bekeken worden hoe de fysieke beveiliging versterkt kan worden.

Slijngard zegt dat er nog geen contact is gemaakt met bewoners van Flora en omgeving die hun bezorgdheid over veiligheidsrisico's via brieven onder de aandacht van de autoriteiten hebben gebracht. Zodra de inventarisatie en evaluatie van de situatie is afgerond, zal er met de buurtbewoners gesproken worden. "Ik kan de samenleving wel de geruststelling geven dat er geen dreigend gevaar voor een explosie is", zegt de NCCR-coördinator. Bij de bespreking maandag waren behalve het NCCR vertegenwoordigers van het Directoraat Nationale Veiligheid, Nationaal Leger, Korps Brandweer Suriname, ministerie van Defensie, Nimos, Haukes en de goudmijnbedrijven Rosebel Gold Mines en Newmont Suriname, aanwezig. Een groot deel van de ammoniumnitraatvoorraden is eigendom van Newmont en Rosebel Gold Mines, die het spul als explosief gebruiken bij de mijnoperaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina