Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Imago Javanen geschaad door verraad'

'Imago Javanen geschaad door verraad'

10/08/2020 00:00 - Jason Pinas

Minister Bronto Somohardjo zegt dat verraad de Javaanse positie heeft geschaad.

Minister Bronto Somohardjo zegt dat verraad de Javaanse positie heeft geschaad. Foto: Irvin Ngariman  

MARIËNBURG - De Javaanse gemeenschap moet zich nu meer dan ooit bezinnen over de plaats die zij inneemt binnen de gemeenschap. Vooral de jongere generatie moet goed nagaan hoe ze de eenheid van de groep kan versterken en weer kan optrekken naar de positie die ze verdient in de samenleving. Zo klonk de oproep van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zondag tijdens de herdenking van 130 jaar Javaanse immigratie in het stafdorp te Mariënburg in district Commewijne.

Kort daarvoor hadden coalitietoppers onder wie waarnemend president Ronnie Brunswijk en NPS-leider Gregory Rusland kransen gelegd bij het monument op dit terrein. De coronacrisis heeft uitbundig feesten onmogelijk gemaakt, maar de boodschap van de politieke leiders was duidelijk: de stuk geslagen eenheid van de Javanen moet worden hersteld om verdere groei van de groep te realiseren.

Volgens de minister hebben Javanen nu het imago van verraders in de samenleving. Dit komt naar zijn zeggen door het overlopen van Raymond Sapoen en Mike Noersalim na de verkiezing van 2015. Dit tweetal heeft samen met anderen, die ontevreden waren over de koers van Pertjajah Luhur, de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) opgericht. Somohardjo meent dat mede hierdoor zijn partij geen geweldige beurt heeft gemaakt bij de verkiezing van 25 mei.

Hoewel het verraad door enkele individuen is gepleegd, heeft deze handeling volgens hem gevolgen voor de totale Javaanse gemeenschap. Het is nu daarom tijd om deze deuk te herstellen. Hij zegt dat dit pas kan wanneer alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Het feit dat geen van de Javaanse parlementariërs bij de verkiezingen van mei op eigen kracht is binnengekomen is volgens de bewindsman één van de bewijzen dat het imago is geschaad. "We weten natuurlijk dat het komt omdat er verraad is gepleegd, maar we moeten erover nadenken. De vraag is nu gaan we dit weer toelaten of gaan we vechten om onze plek weer op te eisen in deze mooie maatschappij."

Pertjaja Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, vader van de minister, erkent dat de Javaanse gemeenschap achteruit is gegaan, maar is ervan overtuigd dat door bundeling en goede samenwerking met de overige groepen een inhaalslag gemaakt kan worden. Hij vroeg de overige coalitieleiders daarom de onderlinge verstandhouding niet te verwaarlozen. Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee, prees het harde werk van Javanen vanaf hun tijd als contractarbeiders. "Ze moesten wonen en arbeiden onder zeer slechte omstandigheden, maar ze hebben strijd geleverd. Ze hebben hard gewerkt om vandaag de top van het land te bereiken en ze gaan door", benadrukte hij. Hoewel de eenheid nu kapot is geslagen, vertrouwt Bee erop dat die hersteld zal worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina