Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk roept op tot bundeling inheemsen

Brunswijk roept op tot bundeling inheemsen

10/08/2020 02:57 - Jason Pinas

Waarnemend president Ronnie Brunswijk (m) was zondag aanwezig in de Palmentuin bij de sobere viering van de Dag der inheemsen.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk (m) was zondag aanwezig in de Palmentuin bij de sobere viering van de Dag der inheemsen. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft gisteren bij de viering van de Dag der Inheemsen in de Palmentuin opgeroepen tot meer bundeling en samenwerking tussen de verschillende inheemse groepen. Volgens hem zal alleen dan de gewenste ontwikkeling in het achterland van de grond komen. “Als we eenheid hebben kan het ons veel beter gaan in het binnenland”, benadrukte het waarnemend staatshoofd.

Hij merkte op dat hij zich daarom sterk heeft gemaakt om ten minste één inheemse minister te hebben in het kabinet. "Na a brada disi musu sorgu taki noti fu den ingi brada no tan na baka ini a rvm", zei Brunswijk doelend op minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. De bewindsman stelde dat de inheemsen ook de handen in eigen boezem moeten steken. "Laten we de eigen verantwoordelijkheid nemen en krachten bundelen ongeacht tot welke groep je behoort. Waarvoor we streven is een betere kwaliteit van het leven en dat moeten we beter beseffen", aldus Jubithana.

De viering van de Ingi dey was anders dan de voorgaande jaren sober vanwege Covid-19. Er waren heel weinig mensen op de been en er was geen muziek. Echter, vertegenwoordigers van de verschillende inheemsen groepen hebben ook dit jaar gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun misnoegen over hun achtergestelde positie in de samenleving kenbaar te maken.

Het verzoek om de grondenrechten te erkennen is wederom gelegd bij de regering. Dit is volgens meerdere inheemse organisaties één van de prioriteiten op dit moment. "Ik verzoek jullie om de inheemsen niet in de steek te laten. Wij willen ook dezelfde kansen als de stad", smeekte Shrito Aloema, voorzitter van Organisatie van de Inheemse volken in Suriname, met tranen in de ogen.

Hij wees erop dat het leven van de binnenlandbewoners steeds meer wordt bedreigd, terwijl deze groep juist de beschermer van de natuur is. Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport verzekerde net als Brunswijk dat de roep van de inheemsen om erkenning van de grondenrechten en een beter leven, niet aan dovemansoren is gericht. De regering doet er volgens haar alles aan om het binnenland uit zijn achtergestelde positie te halen.

Emanuel zegt dat de conceptwet die nu bij het parlement is spoedig bekeken zal worden. "We willen natuurlijk kijken wat erin is opgenomen en of we akkoord gaan. Anders gaan we in samenspraak met de inheemsen zaken die veranderd moeten worden aanpakken en zo snel als mogelijk het grondenrechtenvraagstuk oplossen zoals we hebben beloofd", aldus de bewindsvrouw. Als het aan het Brunswijk ligt zal dit probleem binnen twee jaar opgelost zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina