Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijf jaar Republic Bank

'Niets voelt zo goed als geld van de bank weggeven'

09/08/2020 12:06 - Euritha Tjan A Way

'Niets voelt zo goed als geld van de bank weggeven'

Foto: FB Republic Bank  

PARAMARIBO - Te midden van slechte economische omstandigheden moet men juist investeren. De Republic Bank die op 3 augustus vijf jaar in Suriname gevestigd is, heeft dat bijna geïnstitutionaliseerd. De bank maakte een jaar na aankomst in Suriname de economische recessie mee en ook nu weer zal de bank door de zure appel heen bijten. “We zijn er voor de lange termijn”, zegt waarnemend directeur Montague Mc Leod.

Wie de hele dag met cijfers omgaat, zit over het algemeen in een stoffig kantoor en heeft weinig op met een goed gesprek, toch? Niet Montague Mc Leod! Hij is een begenadigd verteller en de anekdotes volgen elkaar geestig op. Het is te merken dat Mc Leod zoon is van de bekende schrijver van historische romans Cynthia Mc Leod. Maar dan blijkt ook dat zoon Mc Leod die waarneemt in de functie van directeur bij de Republic Bank, komt van de afdeling corporate banking. En daar is 'een goed salesgesprek' kunnen houden een noodzaak.

Mc Leod neemt waar sinds maart dit jaar nadat directeur Sean Hussain kwam te overlijden. "Het is de bedoeling dat een andere collega mijn oude functie overneemt", klinkt het ontspannen. De kamer is zoals de kleuren van Republic Bank getogen in een mix van blauwe tinten en de ramen zijn voor een deel open. Dat en de twee meter afstand maken mondkapjes overbodig, wat best een verademing is in deze Covid-19- tijd.

 

Aanpassingen

De Republic Bank is jarig - vijf jaar om precies te zijn - maar Mc Leod zit al 23 jaar bij deze fysieke bank. "Ja, veel van de collega's en ik hebben voor verschillende werkgevers gewerkt. Ik begon eerst bij de ABNAmro Bank, daarna de RBTT, vervolgens de RBC en nu dus de Republic Bank. Maar de overstap van de RBC naar Republic Bank is wel de meest ingrijpende geweest tot nu toe", vertelt de waarnemend directeur. "Ik ben wel blij dat the head of the board of directors ons heeft gezegd: Jongens je hoeft je niet druk te maken dat de naam van de bank over een paar jaar weer zal veranderen. We are here to stay. Dat was een geruststelling, want dan hoef ik die omslag niet nog een keer mee te maken", lacht Mc Leod.

Die omslag had enkele aanpassingen tot gevolg. "We moesten natuurlijk overstappen op een heel ander systeem. Zo zijn de voorwaarden voor het openen van een bankrekening heel anders bij de huidige bank. Ook de regels voor aankoop van materialen voor de bank zijn anders. Verder is vrijwel alles in het Engels nu. Dat deden we al voor wat betreft de zakelijke correspondentie, we schreven alles al in het Engels, maar nu moest dat in ons hele systeem het geval zijn. Verder hebben we ook collega's uit Trinidad op de werkvloer die Engels spreken en ook zij die uit het buitenland komen om de audits te doen zijn Engelstalig. Dus we zijn nu echt veel meer met Engels bezig."

Exact vijf jaar terug was het 2015. Suriname had net een tweede regeerteam onder leiding van Desi Bouterse en de puur economische indicatoren beloofden weinig goeds. Ook de devaluatie van de Surinaamse dollar was onderdeel van dit sombere plaatje. Een jaar later in 2016 werden de sombere vooruitzichten bewaarheid. Met een recordinflatie van boven de 50 procent mag het jaar best een dieptepunt genoemd worden. Waarom zou een buitenlandse bank juist dan binnenkomen?

 

Optimistisch

"De Republic Bank was al heel lang geïnteresseerd in Suriname. De bank zag de potentie van Suriname en wilde eigenlijk al heel lang een speler worden. Ze was enkele jaren terug zelfs al bezig met de Hakrinbank te onderhandelen. Dat was geen succes en toen RBC daarna vertrok hebben zij die kans om zich in Suriname te vestigen met beide handen aangegrepen. Deze bank laat zich niet uit het veld slaan door een momentopname. We hebben de devaluatie toen meegemaakt en de afgelopen vijf jaar waren spannend, leuk en enerverend, maar we hebben veel geleerd. We gaan nu ook weer een moeilijke tijd tegemoet, dat heb ik het personeel ook gezegd, maar we zijn optimistisch", zegt Mc Leod terwijl hij ontspannen lichtjes wipt met zijn stoel.

Hij bevestigt de geluiden als zou de Republic Bank de eerste periode na het vertrek van de RBC een beetje 'koud' zijn overgekomen bij de medewerkers en dat een deel van het personeel daarom is vetrokken. "Inderdaad, het is waar. Maar na aantreden van directeur Sean Hussain kwam daar een 180 graden ommekeer in. Volgens mij zijn sinds toen maar een of twee mensen nog vertrokken, maar het gaat beter." Het personeel bestaat uit 260 vaste medewerkers, vijftien uitzendkrachten en zes collega's uit Trinidad. "Toen we RBC waren, waren we eigenlijk meer een salesoffice. Veel werd in het buitenland gedaan. Maar toen Republic Bank kwam moesten we de afdelingen die we niet hadden lokaal wel hier opstarten. Zo zijn veel van de uitzendkrachten in dienst genomen en de mensen hebben nu goede voordelen", zegt Mc Leod. Hij geeft ook aan dat hij zich als waarnemend directeur goed voelt als "mijn mensen" het goed maken. "Want dan gaat het ook goed met mij en met de bank. Ik stimuleer de mensen ook altijd om gebruik te maken van de groeimogelijkheden die de bank biedt."

 

Productie

De waarnemend directeur ziet ook voor het land veel mogelijkheden en daarbij is wat meer optimisme op zijn plaats, benadrukt hij andermaal. "Suriname heeft een aantal heel goede groeiperspectieven. Verder hebben we bijna 99 procent van de tijd stroom, goed drinkwater, wifi en een schone lucht. Allemaal voorwaarden om de productie op een gezonde manier van de grond te brengen, want we moeten wel meer produceren en daar is waar de bank mee wil helpen. Hoe kunnen we het land helpen groeien", zet Mc Leod de drijfveren van de bank uiteen.

Mc Leod vertelt dat de kleinschalige economie in Suriname de reden is geweest waarom RBC is vertrokken. "Zij willen op plekken zitten met veel bevolkingsaantallen. Ze zijn alleen nog op Trinidad en de Bahama's waar ze al lang zitten. Zij willen in landen zitten als Amerika, Afrika en China. Dit terwijl Republic Bank juist een regionale bank is die aan het groeien is en graag meegroeit met landen in de regio. Zo is Republic Bank op dit moment de grootste bank in Guyana."

Mc Leod kent zijn geschiedenis en weet ook dat er in de jaren na de revolutie tegoeden van Surinamers zijn verdwenen van lokale banken. Niet zelden kiezen mensen om die reden voor Republic Bank en haar voorgangers, de redenering luidt: het is buitenlands dus het is veilig. Mc Leod zegt die redenering niet gemerkt te hebben. "Elke bank is veilig en elke bank maakt eigen keuzes. Wat ik wel opmerkelijk vind aan de Surinaamse clientèle is dat ze behouden is. Een van de eerste klanten van de Hollandse Bank Unie die nog vóór de ABN Amro Bank op deze plek gevestigd was, was mijn moeder. Ze was net uit Nederland om weer in Suriname te komen wonen en deze plek was aan de overkant van het hotel waar ze eerst verbleef bij aankomst. Ze kende de bank van Nederland en koos samen met mijn vader dus voor deze bank en is er tot nu toe klant van. Zo is de doorsnee Surinamer ook."

 

Compliance

Maar de nieuwe cliënten en het bedrijfsleven dan? "Bij nieuwe cliënten is het een kwestie van voorkeur, maar ik zal u eerlijk zeggen dat het wel vrij makkelijk is om bedrijven die produceren, handel drijven of in internationale dienstverlening zitten binnen te halen." Dat komt volgens de waarnemend directeur omdat "we deel zijn van een groter geheel." Dat betekent zoveel als een netwerk aan correspondentbanken die zijn meegekomen met Republic Bank. "Dat maakt dat wie door de screening is en geld overmaakt, dezelfde dag van de overboeking het geld op de rekening in het buitenland krijgt." Maar alvorens de klant gebruik kan maken van dit voordeel is er een strenge screening die niet bij iedereen in de smaak valt.

"Je kan ons best traditioneel noemen. We zijn super streng met compliance. Voordat je als bedrijf een rekening bij ons kan openen bijvoorbeeld moet je je boeken op orde hebben. Heb je die niet, dan moet je ze eerst op orde brengen. Die cijfers zijn voor ons het bewijs dat je legaal bezig bent. En omdat we zo streng zijn, hebben we een goede band met onze correspondentbanken. Het is voor sommige mensen misschien lastig, maar als we verslappen en die banken besluiten geen zaken meer met ons te doen, dan verpesten wij het voor iedereen", vertelt Mc Leod.

Die strenge manier van zakendoen heeft ervoor gezorgd dat de Republic Bank de vier miljoen euro die zij via Nederland stuurde naar Trinidad en Tabago binnen een maand weer vrij kreeg. Dit staat in schril contrast met de 19,5 miljoen euro die via de Centrale Bank van Suriname werd verstuurd en geconfisqueerd werd vier maanden voordat het geld van de Republic Bank werd aangehouden. Dat geld is nog steeds niet teruggegeven aan Suriname. "We hebben heel snel kunnen aantonen van waar het kwam en van wie het geld was, dus we hadden het snel terug", klinkt het trots.

 

Veredeld pandhuis

Ook bij leningen aan derden en bedrijven dekt de bank zich goed in. "We zijn geen veredeld pandhuis nee, maar niemand hoeft ons 100 procent financiering te vragen. Daar doen we niet aan. Ook niet als mensen met een supergoed idee komen. Ik zeg altijd: begin klein en laat zien dat je wat hebt gedaan. Kijk maar, alle succesvolle bedrijven in de wereld en in Suriname begonnen ooit klein. Dan laat je ook aan een bank zien wat je op eigen kracht kan en dat je een echte ondernemer bent, want dat zijn speciale mensen."

Mc Leod heeft overduidelijk genoten van zijn loopbaan door de jaren heen in het bankwezen. "Weet je, ik zeg aan mijn mensen, het gaat niet alleen om de lening geven. Het gaat om het realiseren van dromen. Ik had iemand leren kennen die zijn huis moest verbouwen. Hij is op kantoor gekomen en ik heb uitgelegd wat hij nodig had om de lening aan te vragen. Hij kreeg de lening en toen hij klaar was met verbouwen werd ik uitgenodigd om het resultaat te zien. Wat een heerlijk gevoel was het, dat wij als bank een bijdrage konden leveren aan het realiseren daarvan."

De bank heeft ook de Surinaamse overheid gefinancierd bij het realiseren van enkele grote projecten. "Ik kan u niet zeggen hoeveel we bijdragen of wat het percentage is, dat is confidentieel maar we dragen significant bij en bij ons betaalt de overheid op tijd", zegt Mc Leod.

 

Covid-19

Wat op dit moment wel een uitdaging vormt is de Covid19-pandemie en de gevolgen daarvan voor de bank. "Heel vroeg tijdens deze pandemie besloot het hoofdkantoor al dat dit iets is wat ons allen treft. We kregen als vestiging in Suriname 100.000 US dollar om in te zetten om ons deel te doen in deze ernstige situatie. Verder gaven we als bank zes maanden uitstel aan personen en bedrijven die leningen bij ons hebben lopen." Mc Leod geeft toe dat de bank nog geen concreet antwoord heeft op het gevolg van deze pandemie op de bank. "We zullen moeten leren leven met Covid-19. Ook de bedrijven zullen dat moeten."

Extra trots is McLeod op het Power to Make a Difference-programma (Pmad). "We dragen daarmee bij in de sectoren gezondheid, sport, kunst cultuur en educatie, maar ik denk dat we voor de komende tijd meer gaan focussen op gezondheid. Zo hebben we waarschijnlijk over een paar maanden de oplevering van het kinderdialysecentrum. Het is onbeschrijfelijk heerlijk om te zien hoe blij we mensen daarmee kunnen maken. Niets voelt zo goed als geld van de bank weggeven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina