Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi en Ali bespreken lijvige bilaterale agenda

Infrastructuur en investeringen op bilaterale agenda Suriname-Guyana

09/08/2020 18:55 - Van onze redactie

De presidenten van Guyana en Suriname in gesprek met elkaar.

De presidenten van Guyana en Suriname in gesprek met elkaar. Foto: Denis Chabrol  

PARAMARIBO - Suriname en Guyana zullen de komende periode een actiegericht mechanisme opzetten om infrastructurele ontwikkeling tussen de twee landen te stimuleren en investeringen van de particuliere sector te bevorderen. Dat zijn de presidenten van de twee landen, Chandrikapersad Santokhi (Suriname) en Irfaan Ali (Guyana) zondag in Georgetown, Guyana, met elkaar overeengekomen.

De twee leiders zijn ervan overtuigd dat wat zij geinitieerd samen gedaan kan worden en zij zullen de processen zelf begeleiden. Tijdens een persconferentie na het bilateraal onderhoud stelde president Ali, dat strakke deadlines door hen zullen worden vastgesteld. "We hebben allebei de noodzaak benadrukt om tijdgebonden doelstellingen te hebben, dus hebben we het raamwerk geschetst dat ons in staat zou moeten stellen om de moelijkheden te benutten", zei hij.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Betrekkingen, deelde mee dat vertegenwoordigers van beide landen vanaf volgende week een actieplan zullen uitwerken over verschillende strategische gebieden waarover de twee presidenten elkaar in oktober 2020 over zullen buigen wanneer zij elkaar in Paramaribo weer ontmoeten.

Onder de paraplu van een platform voor strategische dialoog en samenwerking zullen de twee leiders worden ondersteund door kabinetsleden op het gebied van financiën, gezondheid en natuurlijke hulpbronnen met de mogelijkheid om de particuliere sector toe te voegen om banen en inkomen te genereren en om duurzame ontwikkeling te creëren.

Guyana's minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, zei dat de twee landen overeenkwamen om nauwer samen te werken vanwege dezelfde ontwikkelingsuitdagingen als kleine staten en dezelfde vooruitzichten om zichzelf te ontwikkelen. Hij zei dat de twee landen zijn overeengekomen om "sterk op de landbouw" te focussen, aangezien dat "de basis van onze economieën" is, agro-verwerking met toegevoegde waarde en samenwerking van de private sector van Guyana en Suriname.

"We moeten onze private sector erbij betrekken, want die zal die stimulans geven. Op ons niveau zullen we beleid maken en faciliteren en dat zal het platform bieden voor de particuliere sector om het initiatief te nemen", zei minister Todd. Na een bijeenkomst zondagochtend met vertegenwoordigers van de particuliere sector van Guyana en de Britse, Amerikaanse en Canadese ambassadeurs in zowel Guyana als Suriname, hielden Ali en Santokhi bilaterale gesprekken in State House, de officiële residentie van de president van Guyana.

President Santokhi zegt dat Suriname en Guyana de regio en de internationale gemeenschap zullen laten weten dat hij en zijn Guyanese collega onvermoeibaar zullen werken voor de burgers in hun land. "We zullen dat doen door iedereen in onze landen te betrekke en we zullen ontwikkeling en welvaart brengen zonder wie dan ook uit te sluiten in onze strategie", zei hij. President Ali merkte op dat de twee landen voor vergelijkbare uitdagingen staan en zei dat de agenda "deadlines" zal hebben, en zal het bedrijfsleven betrokken worden.

De gebieden van samenwerking, aldus de Guyanese president, zullen bepalen hoe de twee landen internationale partners, internationale financiële instellingen, het bijeenbrengen van kapitaal, het beheer van de sector natuurlijke hulpbronnen, beleid omtrent local content, het delen van informatie over kwesties van veiligheid zullen benaderen. Een van de harde afspraken is dat invulling zal worden gegeven aan eerdere besluiten om een brug over de Corantijnrivier tussen de twee landen te bouwen.

Andere zaken die ook aan de orde kwamen zijn: het gebruik van technologie, gezamenlijke radartoezicht van de grenzen, mijnbouw, informatiecommunicatietechnologie, zeepiraterij, cyberbeveiliging alsook trainingen in de olie- en gassector. Santokhi vertoefde zatrdag en zondag in Guyana ter bijwoning van de inauguratie van pesident Ali gevolgd door bilaterale gesprekken met zijn Guyanese counterpart. de COVID-19-pandemie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina