Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe 'Covid-19-wet' aangenomen in DNA

Wet 'Uitvoering uitzonderingstoestand' aangenomen in DNA

08/08/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

DNA heeft vrijdagavond de wet 'Uitvoering uitzonderingstoestand' aangenomen.

DNA heeft vrijdagavond de wet 'Uitvoering uitzonderingstoestand' aangenomen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee is vrijdagavond met algemene 43 stemmen de nieuwe wet 'Uitvoering uitzonderingstoestand' aangenomen ter vervanging van de wet 'Uitzonderingstoestand Covid-19'. Die is tot 9 augustus van kracht, nadat ze in de overgangsfase van regering-Bouterse/Adhin naar Santokhi/Brunswijk, met een maand was verlengd.

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die het nieuwe parlement feliciteerde met zijn eerste goedgekeurde wet, sprak zijn waardering uit dat ondanks meningsverschillen het totale parlement voor de wet heeft gestemd. "Ik mag u verzekeren dat de regering deze wet met veel voortvarendheid zal bekrachtigen. Wij hebben van uw college de tools gehad om aan het werk te gaan", sprak Brunswijk. Hij benadrukte dat vooral kleine ondernemers, zoals bus- en boothouders zullen worden bedacht, maar ook de sociale voorzieningen zullen worden uitgekeerd uit het fonds dat aan deze wet is toegevoegd.

Er is gekozen voor een naamsverandering om te benadrukken dat het een wet is waarvoor de Grondwet de regering toestemming geeft om de bewegingsvrijheid van de burger te beperken. Hiermee is invulling gegeven aan artikel 72 van de Grondwet die deze organieke wet voorschrijft in geval van een uitzonderlijke toestand. De regering heeft van het parlement goedkeuring gekregen om een bedrag van SRD 1,5 miljard uit te geven voor het bestrijden van de Covid-19-pandemie. Dit geld zal behalve voor medische voorzieningen ook worden gebruikt om de sociale en economische effecten van de pandemie tegen te gaan.

Tijdens de debatten is steeds benadrukt dat veel gedaan moet worden aan het voorlichten van de gemeenschap. President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag bij de behandeling gezegd dat de situatie ernstig is waardoor de regering genoodzaakt zal zijn met strengere matregelen te komen. De voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een mond- en neuskapje, zijn nu verplicht. In de wet zijn dan ook sanctiemaatregelen opgenomen voor verschillende zaken die te maken hebben met het niet naleven van de Covid-19-maatregelen.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina