Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KKF ziet groeiend parallel banking circuit

KKF ziet groeiend parallel banking circuit

08/08/2020 10:01 - Gerold Rozenblad

KKF ziet groeiend parallel banking circuit

 

PARAMARIBO - Bedrijven zoals pompstations, distributiecentra en groothandel die dagelijks veel cash ontvangen ‘verkopen’ dit geld door aan andere sectoren die verlegen zitten om contant geld. Dit groeiende ‘parallel banking circuit’ komt volgens de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) door wurgende coronamaatregelen van de banken. Die maken het voor zakenlui onmogelijk om op een normale manier transacties te kunnen verrichten.

In een brief aan de Surinaamse Bankiersvereniging beklaagt KKF zich over tal van knelpunten bij de banken. "Het gevolg van deze knelpunten is het ontstaan van een welig tierende parallel banking circuit", schrijft ze en maakt gewag dat dit geld wordt doorverkocht tegen een provisie van tussen het 0,5 tot 2,5 procent.

De door KKF gehekelde situatie raakte op een bepaald moment de totale samenleving, aangezien er onvoldoende cash was om de pinautomaten aan te vullen. De banken beklaagden zich erover dat ondernemers het geld 'vasthielden'. De situatie werd pas dragelijker toen een bezending geld het land werd binnengebracht.

Uit financiële kringen verneemt de Ware Tijd dat - het beklag van het bedrijfsleven ten spijt - een oplossing niet eenvoudig aan te dragen is. De krant had enkele weken terug al gepubliceerd dat een geldhandelaar gewag maakte van girale geldschepping door de vorige regering. Dit werd gisteren door diverse financiële bronnen onderstreept.

Zij vertellen dat er druk komt op het chartaal (cash) geld wanneer mensen en bedrijven geld dat op hun rekening is bijgeschreven willen opnemen. "De banken doen wat ze kunnen, maar voor de komende periode blijft het schipperen en de druk op het contante geld gaat niet snel verminderen", aldus een bron die voorziet dat het geconstateerde parallel banking circuit kennelijk nog langer zal bestaan.

Het stoort het bedrijfsleven dat door de maatregelen bankzaken doen op de normale manier is ontwricht. De gang naar de financiële instellingen kost uren, een situatie die verergerd wordt door de kortere openingstijden.

Wat zeker niet helpt is dat sedert 1 augustus het gebruik van cheques is afgeschaft, "waardoor er een onwerkbare en chaotische situatie is ontstaan die niet te handhaven is". Een zakenman legde kort terug aan de Ware Tijd uit dat hij niet langer naar de bank gaat voor stortingen en opnamen. "Ik betaal mijn personeel nu cash."

KKF struikelt ook over het feit dat de banken verschillende transactie- en andere kosten doorvoeren en verhogen, zonder dat rekening gehouden wordt met de effecten hiervan. Als voorbeeld worden genoemd transactiekosten voor US dollars. Was dat in januari nog 0,50 US dollar nu is dat 2,85 US dollar. Bij de officiële wisselkoers van SRD 7,55 is die effectief gestegen van SRD 8,65 naar SRD 10,40, rekent KKF voor.

Ze ergert zich eraan dat de banken cliënten adviseren girale transacties te plegen, maar tegelijkertijd limieten instelt die van bank tot bank verschillen. Om hiervoor een alternatief te hebben, moeten de zakenlui over cash kunnen beschikken. De mobile en internet banking- en POS-faciliteiten worden door KKF afgekraakt. De eerste twee vanwege congestie in het internetverkeer en de POS-faciliteiten vanwege veel optredende storingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina