Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geld struikelblok herstart openbaar vervoer

Geld struikelblok herstart openbaar vervoer

08/08/2020 05:55 - Gilliamo Orban

OBS-ondervoorzitter Iwan Woon zegt dat er voorstellen zijn gedaan aan de overheid om de NVB-bus- en boothouders tegemoet te komen met 50 of 60 procent of zelfs de volledige maandelijkse betaling te doen.

OBS-ondervoorzitter Iwan Woon zegt dat er voorstellen zijn gedaan aan de overheid om de NVB-bus- en boothouders tegemoet te komen met 50 of 60 procent of zelfs de volledige maandelijkse betaling te doen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Particuliere bus- en boothouders en hun collega’s van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) kunnen – pas als de tarieven zijn aangepast – garanderen dat het openbaar vervoer wordt hervat. Volgens de Covid-19-protocollen, die onlangs door het Outbreak Management Control Team aan de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) en Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (Vosov) zijn gepresenteerd, mogen de bussen en boten minder mensen transporteren.

"We tasten in het duister over de hoogte van de tarieven. Als we minder passagiers mogen vervoeren zullen we verlies lijden. Ik heb dit tijdens een overleg gezegd. Een functionaris van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zou dit aan minister Albert Jubithana doorgeven", zegt OBS-ondervoorzitter Iwan Woon tegen de Ware Tijd. Naar verluidt willen ook de PLO, Vosov en de belangenorganisatie van de boothouders de dienstverlening niet hervatten tegen de huidige tarieven.

Woon stelt dat de organisaties geen moeite hebben met de protocollen. Bij het instappen in de bus moeten passagiers de handen met gel reinigen en van bootreizigers moeten de handen worden ontsmet met alcohol. Hij vraagt zich af of de vervoerders dit moeten betalen of de overheid. "Wij kunnen ze aanschaffen, maar dan gaan we dat moeten doorberekenen in het tarief."

Voor de tweede helft van maart hebben de boot- en bushouders van het NVB elk SRD 725 ontvangen en over april SRD 2.000. "We hebben daarna niets meer gekregen", zegt Woon. Hij voegt eraan toe dat collega's, die het schoolvervoer verzorgen, ondanks dat ze niet hebben gereden, elke maand 40 procent van hun maandelijkse betaling hebben ontvangen. "En dat is oneerlijk tegenover ons." De OBS vertegenwoordigt ook de vervoerders van de transporteurs van het schoolvervoer. De ondervoorzitter zegt dat er voorstellen waren gedaan aan de overheid om de NVB-bus- en boothouders en de schoolvervoerders tegemoet te komen met 50 of 60 procent of zelfs de volledige maandelijkse betaling te doen.

Een andere kwestie is dat veertig bushouders die verplegend personeel vervoeren ontevreden zijn over betaling en onlangs gedreigd hadden te stoppen met rijden. Ze hebben volgens Woon toen van het NVB een voorschot gekregen van SRD 350 per gereden dag in maart, april en mei. Daarna is niets meer betaald. Er was volgens de ondervoorzitter afgesproken dat voor elke gereden kilometer SRD 4,75 zou worden betaald. "Er zijn mannen die dagelijks tweehonderd en driehonderd kilometer afleggen. We weten niet wanneer we de rest van ons geld zullen krijgen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina