Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Topdrukte bij mobiele Covid-19-testunit BOG

Topdrukte bij mobiele Covid-19-testunit BOG

07/08/2020 05:50 - Arjen Stikvoort

Topdrukte bij mobiele Covid-19-testunit BOG

Burgers hebben de gelegenheid aangegrepen zich bij de mobiele testunit van het BOG te laten testen op Covid-19. Vrijdag is voorlopig de laatste dag. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Het was donderdag een komen en gaan van mensen met en zonder coronaklachten bij de mobiele drive-thru testunit van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan de Rode Kruislaan. De mobiele post is opgezet zodat mensen met mogelijke Covid-19-klachten niet alleen de BOG-hotline hoeven te bellen, maar nu ookzelf naar de testlocatie kunnen gaan en zittend in de auto worden getest. Maar ook anderen, zonder auto, kunnen de test laten doen. De faciliteit is woensdag opengegaan en is alleen vrijdag nog open.

BOG introduceerde in juni voor het eerst de toen genoemde 'drive and walk through-testlocaties'. Op 23 juni werden zes locaties in district Wanica aangedaan, de volgende dag volgde Paramaribo Noord en op 25 juni Paramaribo Zuid. Gekozen werd toen voor gebieden waar de meeste besmette personen en hun contacten vandaan kwamen. Op dat moment telde Suriname 319 besmettingen, 142 genezen en negen doden. Donderdagavond stond de teller op 2.096 positieve gevallen, 1.446 genezen en 29 doden.

Rond tien uur donderdagochtend stonden er aan de poort bij het terrein van BOG al tientallen auto's. De meeste inzittenden droegen een mondkap. Chan Debie (75) was met haar dochter gekomen. "Mijn moeder is longpatiënt en heeft hoge bloeddruk. Al dagen voelt ze zich niet lekker: koortsig en moe. We willen snel weten of ze corona heeft of niet. Zeker als je ouderen bij je thuis hebt wonen, is deze manier van testen ideaal." Egbert Karwofodi en zijn vrouw Ria voelen zich ook niet 'lekker' en grepen deze gelegenheid aan om zich te laten swabben. Ria: "Eerst voelde ík me niet lekker: hoesten, grieperig, koortsig, hoofdpijn. Nu heeft mijn man het ook." Egbert: "We nemen geen enkel risico en wachten af wat er uit de bus komt. We vinden deze mobiele teststraat een goed initiatief."

De poort gaat om vijf voor half elf open, bijna een half uur later dan aangekondigd. De auto's rijden in een file naar binnen. Aan twee tafels noteren BOG-medewerkers gegevens van de mensen. Arts Cherise Jackson is ingezet om te swabben. Ze zegt dat het heel secuur werk is en dat ze een extra training heeft gevolgd. "De mensen worden eerst ondervraagd en de gegevens worden in de computer ingevoerd. Vervolgens vindt de swab plaats vanuit de mond en de neus. Na het testen van iemand wordt er grondig ontsmet." Het medisch personeel is goed uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook Clifton Satiran liet zich testen. "Ik vind dit heel handig. Ik heb de laatste dagen een kriebel in mijn keel. Ik vertrouw het niet en dacht: 'ik rijd gewoon even langs, dan weet ik tenminste of ik corona heb of niet.'"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina