Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schakers online Olympiade optimistisch

Schakers online Olympiade optimistisch

07/08/2020 04:04 - Guillano Bruce

Romario Sanches en Catherine Kaslan, twee schakers van het Olympiadeteam van Suriname.

Romario Sanches en Catherine Kaslan, twee schakers van het Olympiadeteam van Suriname.  

PARAMARIBO - Na vijf dagen ‘rust’ zal het Surinaamse schaakteam dat meedoet aan de online Olympiade het succes dat het in de eerste fase van het toernooi boekte een vervolg proberen te geven. De spelers beginnen vrijdag aan hun wedstrijden in de derde divisie.

Vorige week verrasten de schakers door promotie af te dwingen van de vierde naar de derde divisie. Alhoewel ze beseffen dat een stapje hogerop tegelijk moeilijkere tegenstanders met zich meebrengt, ontbreekt het hen niet aan optimisme. "We gaan strijd moeten leveren, maar een topdrie is zeker haalbaar", zeggen Romario Sanches en Rosangela Dos Ramos in afzonderlijke gesprekken met de Ware Tijd. Het duo doelt op het gegeven dat de topdrie in elke poule promoveert naar de tweede divisie. In totaal zullen vijftien landen uit vijf poules in division 3 opklimmen naar de tweede categorie.

Suriname is in poule E ingedeeld met Mexico, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua, Panama, Barbados, El Salvador en Guatemala. De negen speelrondes zijn verspreidt over drie speeldagen. Suriname komt vandaaag op de eerste speeldag uit tegen de Dominicaanse Republiek, Honduras en Nicaragua, drie landen die volgens regerend landskampioen Sanches te pakken zijn. "Het sterkste land is Mexico en die hebben we pas op de laatste dag." Sanches komt vanwege werk vandaag niet in actie tegen de eerste drie tegenstanders.

Dos Ramos is wel van de partij. "Ze staan wel boven ons op de ranglijst maar ik denk wel dat er wat te halen is tegen ze." De meervoudig nationaal schaakkampioene verwijst daarmee naar de match-up tegen Puerto Rico in de vierde divisie. Dat land stond ook hoger gerangschikt dan Suriname maar werd toch verslagen. De schakers hebben zich de afgelopen dagen afzonderlijk goed voorbereid op de komende wedstrijden maar beseffen dat het geen makkelijke taak zal zijn om naar de tweede divisie te promoveren.

Behalve de ranking van de tegenstanders zal ook de vorm van de dag van de Surinaamse schakers zelf en de spelers waartegen ze uitkomen bepalend zijn. "Je kan van tevoren nooit precies weten hoe een partij zal aflopen. Het enige wat we kunnen doen is ons best doen en kijken hoe het verder gaat. Maar ik heb een goed gevoel en met mij de anderen van het team ook", zegt Dos Ramos. Naast haar en Sanches zitten Viresh Giasi, Suradj Hanoeman, Imaan Kalidjo, Pratul Panchoe, Shiva Kalka, Swatiska Ramautarsing, Joëlle Wijnhard en de zusters Alexandra, Catherine en Victoria Kaslan in het team. Dewperkash Gajadin is de captain.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina