Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog steeds taboe rond alternatieve geneeswijze

Nog steeds taboe rond alternatieve geneeswijze

07/08/2020 19:52 - Audry Wajwakana

SGAK-voorzitter Claudetta Toney zei dat het Covid-19-managementteam de deur voor haar dicht heeft gehouden, hoewel er volgens haar
genoeg alternatieve genezers zijn die mensen met de heersende longziekte hebben geholpen.

SGAK-voorzitter Claudetta Toney zei dat het Covid-19-managementteam de deur voor haar dicht heeft gehouden, hoewel er volgens haar genoeg alternatieve genezers zijn die mensen met de heersende longziekte hebben geholpen. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Er heerst nog een grote taboe over de alternatieve geneeswijze. Dat is volgens de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondreman (SAGK) helemaal niet nodig, omdat ze al duizenden jaren bestaat en de basis vormt voor de westerse geneeskunst.

De stichting werd eind 2017 gelanceerd met als doel het bevorderen van de samenwerking tussen de traditionele geneeswijze en de westerse geneeskunde. Echter, er wordt zelfs "lichte vijandigheid" gemerkt in het al moeizame verloop tussen deze twee groepen. Het streven van het stichtingsbestuur is om natuurgenezers de komende periode meer zichtbaar te maken. "Het zijn geen gekke rare mensen, maar mensen die de kennis door overdracht van hun voorouders hebben gekregen en soms verder zijn gaan ontwikkelen", zegt SAGK-secretaris Victorine Pinas. De alternatieve natuurgenezers Stanley Santalis, Maritha Hammond en Ricky Kewal zijn kort ingegaan op de kennis en producten die zij vervaardigen.

Eén van de redenen waarom medici volgens Pinas niet met de alternatieve genezers willen samenwerken is omdat ze vinden dat hun medicijnen niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. "Maar heel vaak zijn ook de medicijnen van de westerse geneeswijze niet wetenschappelijk onderbouwd", stelde Pinas. Als voorbeeld noemde ze aspirine, die door de arts vaak als pijnstiller wordt voorgeschreven. "Het is pas een paar jaar geleden bekend dat dit middel ook een positief effect heeft op hart- en vaatziekten. Jaren vóór Christus werd dit gebruikt en nu door de westerlingen gepatenteerd. Dit geeft aan dat we niet moeten schromen om gewoon met onze natuurkruiden die ontwikkeling door te maken", benadrukte Pinas.

Het probleem dat zich volgens haar voordoet, is dat de natuurgenezer niet erbij wordt betrokken. "De gestudeerden weten het beter en de natuurgenezers worden gezien als mensen die maar bezig zijn met bladeren. We zien graag een gelijkwaardig partnerschap, want er zijn wel een paar artsen die geloven in de alternatieve geneeswijze", zegt Pinas. Er is volgens haar een mindset nodig voor de samenwerking. "Laten we elkaar respecteren, accepteren en de ruimte geven." Haar stichting zal zich in elk geval meer inzetten voor wetenschappelijke onderzoekingen en de resultaten publiceren in internationale wetenschappelijke bladen. Pinas, die zelf betrokken is in de labonderzoekingen, zegt dat SGAK zelf erin investeert.

De taboe rond alternatieve geneeswijze zal de stichting proberen te doorbreken door seminars en workshops te organiseren en ook een geneesmiddel, dat goed werkt, aan het publiek te presenteren. Hiermee wil de stichting de natuurgenezers een stem geven. "Natuurgenezing wordt door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) beschermd als de eigen wetgeving van het land niet daarin voorziet", zegt Pinas.

SGAK-voorzitter Claudetta Toney wees op hetfeit dat er genoeg alternatieve genezers zijn die mensen, die te kampen hebben met de heersende longziekte, met hun middel hebben geholpen. "Als voorzitter van de stichting heb ik geprobeerd bij het Covid-19-team ingang te krijgen om hierover te praten, maar de deur blijft voor ons gesloten", zei ze spijtig. Volgens Toney hebben de middelen veel mensen genezen. "De meeste mensendiewe gevraagdhebben,durvenniet te komen. Ik zal daarom ook geen namen noemen, maar ik wil u wel doorgeven dat een heleboel topmensen het gehaald hebben dankzij deze medicijnen." Een vrouw deelde wel haar eigen ervaringen met de alternatieve geneeswijze voor zichzelf en haar zoon.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina